Reptiler kan sprida Salmonella

Det är viktigt att veta om att alla reptiler kan bära på Salmonellabakterier i sin tarmkanal. Det hör till deras normala bakterieflora och kan finnas med den genom hela livet utan att de blir sjuka.

Det är vanligtvis av en typ som inte så lätt smittar oss människor men god hygien ska upprätthållas då salmonella kan ställa till med allvarliga problem för t.ex. små barn, äldre eller de med nedsatt immunförsvar. För en vuxen, frisk, individ ger salmonella akut diarré, magsmärtor och feber. Om sådana symptom skulle uppstå ska läkare kontaktas för provtagning så man kan styra smittspridningen.

Att ta avföringsprov på djuret är meningslöst -utsöndringen är oregelbunden så ett negativt prov innebär inte att de är salmonellafria. Preparat som ska döda bakterierna hos djuren rekommenderas ej då de har låg verkningsgrad och kan börja bygga upp resistenta stammar -Som i sin tur verkligen kan ställa till problem i framtiden.

Smittan sprids genom djurets avföring. Därför bör man ha en del rutiner fastställda för alla i familjen när vi hanterar våra reptiler;

  1. Tvätta händerna med tvål och vatten efter du har hanterat djuret eller någonting i terrariet.
  2. Använd helst handsprit till barnen som lätt slarvar med handtvätten.
  3. Diska djurets mat/vattenskålar och annat från terrariet ska INTE ske i köket utan så långt ifrån vår mat och dryck som möjligt t.ex. i grovkök eller badrum.
  4. Borstar, svampar mm som används för att rengöra i terrariet ska bara vara till terrariet!
  5. Diska aldrig någonsin reptilers skålar i diskmaskinen tillsammans med vår disk (en modern diskmaskin tvättar på så låga temperaturer att bakterierna överlever utan problem)

Vi vill inte avråda någon från att handha dessa underbara djur hemma -ett par enkla rutiner håller oss säkra och smittofallen är extremt låga. I de ytterst få fall man har dokumenterade kommer smittan från vattensköldpaddor. De gör ju ifrån sig i vattnet vilket gör att allt vatten blir en potentiell smittkälla -det är betydligt lättare att ”glömma av sig” då än i en torr miljö.

Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

17 − ett =

captcha *