Infoblad Skäggagam

Skäggagam Pogona vitticeps

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

De lever i Australiens och Nya Guineas halvöknar där de solar på morgon och eftermiddag men stannar under dagen i hålor. De kan leva upp till 20år och blir 35-50 cm långa. För att skydda sig mot rovdjur kan de spänna ut och mörkfärga halsskinnet samt öppna munnen för att se skräckinjagande ut, därav namnet.

Beteende

Hanar kan vara aggressiva mot varandra så håll dem ensamma, i par eller i grupp med en hane och flera honor i ett terrarium som imiterar dess hemmiljö, en torr, ökenmiljö.

Könsskillnader och avel

Hanarna är större, grövre och under svansen vid kloaköppningen syns tydliga utbuktningar där dess penisar sitter. Hanen har också tydligare femoralporer som syns som tydliga prickar på lårens insida. Könsbestämning är svår på ungar. De bli könsmogna vid 1-2 års ålder. Äggen kläcks i äggkläckare efter 56-116 dygn i 26-31°C. Temperaturen kan till viss del styra ungarnas kön.

Hantering & hälsokontroll

Tvätta alltid händerna efter att ha hanterat dem eller dess utrustning! Salmonella är en naturlig bakterie i deras tarmflora. Klorna behöver sällan klippas, men vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Transportera dem i en transportbur. Fånga dem aldrig i svansen som kan skadas. Tänk på att små djur kan bli dåliga snabbt så har du några funderingar tveka inte att kontakta oss och vid behov en reptilkunnig veterinär.

Foder

De är allätare som utfodras med varierande vegetabilier och kvalitativt torrfoder kompletterat med syrsor, gräshoppor, mjölmask, zoophobas, rosenbaggslarver mm. Vuxna djur äter övervägande del vegetabilier kompletterat med torrfoder medans ungar under sin uppväxt äter en större andel levande foder. Vuxna djur kan också äta enstaka pinkies (musungar). Pinkies ska enligt jordbruksverkets krav vara avlivade innan utfodring. Bytesdjuren ska inte vara större än 2/3 av huvudets bredd. Enklast är att förvara foderdjuren i ett plastterrarium sk. petbox och ge dem syrsfoder och vatten i kristallform som skyddar mot drunkning, det gör bortfallet på foderdjur mycket mindre. Utfodra vuxna 2-3ggr/vecka, ungar dagligen. Berika fodret med kalktillskott och vitaminer. De ska ha rent vatten i en skål som diskas varje dag.

Terrariet och dess skötsel

Vanligtvis väljs ett mindre terrarium i början som efterhand byts till större. Vuxna par behöver ett terrarium som är minst 150*50*50 cm. Trängsel kan leda till stress och aggressioner som i sin tur kan orsaka aptitlöshet och sjukdomar.

Variera terrariet med 24-30°C med en solplats på c:a 40-45°C. En värmematta (behöver varia en fukttålig variant) eller en värmekabel under max 1/3 av terrariet i kombination med en värmelampa ger rätt temperatur, mät med en termometer. Rumstemperatur c:a 20°C på natten. En timer reglerar dygnet till c:a 12 timmar tänt. Använd UVB-lysrör för att imitera dagsljus. Reptiler anpassar sin kroppstemperatur med hjälp av sin miljö och bildar ett vitamin i kroppen D3 som hjälper till vid kalciumupptaget som i sin tur påverkar skelettbildning mm. Därför är det mycket viktigt att vara noggrann med deras UVB-ljus intensitet och värmekällor.

Luftfuktigheten bör vara låg, att spraya sparsamt varje morgon räcker. Använd mossa eller värmeculit, som behåller fukten, i något gömställe. Det är ett bra sätt att ge ökad fukt för att underlätta vid ömsning, utan att fukta ner hela terrariet.

Vi vill efterlikna deras naturliga miljö och använda sand, alspån eller liknande som inte dammar. Visar de tendenser till att äta av underlaget används reptilmatta för att undvika förstoppning. Ge dem bastanta, lägre, klättermöjligheter t.ex. rejäla grenar både på den svala och på den varma sidan, minst ett på var sida/djur. Det är mycket dekorativt att inreda med plast eller sidenväxter eller levande ätbara växter som passar in i miljön. Byt vatten och diska skålen varje dag. Om de inte badar självmant, så bada dem då ett par gånger/vecka. Det stimulerar dem att dricka och underlättar ömsning. Ofta bajsar de i badet, det underlättar rengöringen. Städa bort smuts dagligen med en kattsandsspade. Rengör och byt ut bottenmaterial och inredning flera gånger om året.

På sköna sommardagar kan de få vara ute och få riktigt solsken i en anpassad, rymningssäker, utebur. De har samma behov av olika temperaturzoner utomhus.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Låt de få vara ifred och undersöka sin nya miljö de första dagarna. Det är lätt att bli lite förstoppad om man blivit lite kall under hemtransporten, bada de då gärna och kontrollera att de gör ifrån sig och äter som de ska. Det finns många intressanta och lärorika böcker om leopard och tjocksvansgeckos vi rekommenderar. Det är alltid en god idé att ha lås på terrariet, särskilt för barnfamiljen.

Glöm inte

För att dina reptiler ska må bra och få mycket stimulering i en trivsam miljö så rekommenderar vi dig att ha en del tillbehör, anpassa givetvis efter din familjs egna behov och möjligheter att sysselsätta och umgås med era husdjur.

 • Terrarium. Minst enligt djurskyddslagens minimummått, kan aldrig bli för stort.
 • Värmematta eller värmekabel. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Värmelampa med armatur. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Lysrörsarmatur till dagsljusrör och UVB-lysrör alternativt lampor med armatur. Livsviktigt till daglevande arter.
 • Termometer. För att mäta temperaturen.
 • Terrarielås. Krav från många kommuner vid ormhållning, oavsett art. Men även mycket bra om ni t.ex. har barn hemma.
 • Förvaringsbehållare. Till foderdjur
 • Foderdjur, t.ex. syrsor, gräshoppor, pinkies, zoophobas etc.
 • Torrfoder. Av hög kvalitet.
 • Kalk och vitamintillskott
 • Bakgrund. 3D-innerbakgrund, folie eller korkbark.
 • Bottenmaterial. Som behåller fukten väl ‘forest floor’ eller reptilbark.
 • Klättermöjligheter och gömställen. Var noggrann så inget kan välta och klämma djuren.
 • Växter. Levande ätbara och/eller plast och siden.
 • Vermiculit eller mossa. För att skapa ännu fuktigare partier i terrariet.
 • Vattenskål.
 • Matskålar.
 • Spade att göra rent terrariet med.
 • Klotång och blodstoppande medel. Känns det obehagligt att klippa klorna gör vi det i butiken. Det kostar 75:-
 • Transportbur.
 • Utebur. Många arter kan trivas med att få komma ut på sommaren. Var noggrann med temperatur, fuktbehov.
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

12 + 20 =

captcha *