Infoblad Leopard & Tjocksvansgecko

Leopardgecko Eublepharis macularis &
Tjocksvansgecko Hemitheconyx caudicintus

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

De är skymnings och nattaktiva ödlor. Leopardgeckos lever i Pakistan, Iran, Indien och Afghanistan på höjder upp till 2100 m öh. De blir 20-25cm långa och väger 40-100 gram. De är lätta att föröka och finns därför i en mängd teckningar. Tjocksvansgeckos lever i östra Afrika, blir 18-20cm långa och har en vackert bandad teckning i beige och brunt, ibland med en vit linje längs ryggen.

Beteende

Geckos kan leva länge, det är inte ovanligt med 20-30år. Hanar kan vara aggressiva mot varandra så håll dem ensamma, i par, eller i grupp med en hane och flera honor.

Könsskillnader och avel

Hanarna är större och under svansen vid kloaköppningen syns tydliga utbuktningar där dess penisar sitter. De är relativt lätta att föröka och dvalning stimulerar till parning.

Hantering & hälsokontroll

Tvätta alltid händerna efter att ha hanterat dem eller dess utrustning! Salmonella är en naturlig bakterie i deras tarmflora. Klorna behöver sällan klippas, men vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Transportera dem i en transportbur. Fånga dem aldrig i svansen som kan skadas. Du kan bada dem ett par gånger i veckan för att stimulera dem att dricka och underlätta ömsning. Många passar dessutom på att bajsa då de badar, vilket gör renhållningen i terrariet enklare. Tänk på att små djur kan bli dåliga snabbt så har du några funderingar tveka inte att kontakta oss och vid behov en reptilkunnig veterinär.

Foder

De är insektsätare, som i det vilda jagar insekter, mindre ödlor och tom. skorpioner (!) Variera kosten med syrsor, gräshoppor, mjölmask, zoophobas, rosenbaggslarver osv. Vuxna djur kan också äta enstaka pinkies (musungar). Pinkies ska enligt jordbruksverkets krav vara avlivade innan utfodring. Bytesdjuren ska inte vara större än 2/3 av huvudets bredd. Enklast är att förvara foderdjuren i ett plastterrarium sk. petbox och ge dem syrsfoder och vatten i kristallform som skyddar mot drunkning, det gör bortfallet på foderdjur mycket mindre. Utfodra vuxna 2-3ggr/vecka, ungar dagligen. Berika fodret med kalktillskott och vitaminer. De ska ha rent vatten i en skål som diskas varje dag.

Terrariet och dess skötsel

En individ ska ha ett terrarium som är minst 70*30*30cm, par och grupper större. Trängsel kan leda till aggressioner och stress som i sin tur kan orsaka aptitlöshet och sjukdomar.

Vi vill efterlikna deras Använd sand, alspån eller liknande som inte dammar. Visar de tendenser till att äta av underlaget används reptilmatta för att undvika förstoppning. Luftfuktigheten bör vara låg, att spraya sparsamt varje morgon räcker. Använd mossa eller värmeculit, som behåller fukten, i något gömställe. Det är ett bra sätt att ge ökad fukt för att underlätta vid ömsning, utan att fukta ner hela terrariet. Ge dem låga klättermöjligheter t.ex. rejäla grenar och gömställen både på den svala och på den varma sidan, minst ett på var sida/djur.

Växtligheten i naturen är sparsam men många tycker det är fint att inreda med plast eller sidenväxter eller levande, ej giftiga, växter. Variera terrariet med 21-30°C och en solplats på c:a 32°C. En värmematta eller en värmekabel på max 1/3 av bottenytan i kombination med en värmelampa ger rätt temperatur, mät med en termometer. Rumstemperatur på natten. En timer reglerar dygnet till c:a 12 timmar tänt.

Generell uppfattning är att de inte kräver UV-ljus, eftersom de är nattaktiva. Men många nattaktiva djur går ut i skymningen och solar, så fler och fler ger dem tillgång till svagare UVA/UVB-lysrör eller lampor som imiterar solljus. Inte livsnödvändigt men höjer livskvaliteten och ökar aptit och aktivitet. Städa bort smuts dagligen med en kattsandsspade. Rengör och byt ut bottenmaterial och inredning flera gånger om året.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Låt de få vara ifred och undersöka sin nya miljö de första dagarna. Det är lätt att bli lite förstoppad om man blivit lite kall under hemtransporten, bada de då gärna och kontrollera att de gör ifrån sig och äter som de ska. Det finns många intressanta och lärorika böcker om leopard och tjocksvansgeckos vi rekommenderar. Det är alltid en god idé att ha lås på terrariet, särskilt för barnfamiljen.

Glöm inte

För att dina reptiler ska må bra och få mycket stimulering i en trivsam miljö så rekommenderar vi dig att ha en del tillbehör, anpassa givetvis efter din familjs egna behov och möjligheter att sysselsätta och umgås med era husdjur.

 • Terrarium. Minst enligt djurskyddslagens minimummått, kan aldrig bli för stort.
 • Värmematta eller värmekabel. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Värmelampa med armatur. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Lysrörsarmatur till dagsljusrör och UVB-lysrör alternativt lampor med armatur. Räknas som livskvalitetshöjande för natt/skymningsaktiva arter.
 • Termometer. För att mäta temperaturen.
 • Terrarielås. Krav från många kommuner vid ormhållning, oavsett art. Men även mycket bra om ni t.ex. har barn hemma.
 • Förvaringsbehållare. Till foderdjur
 • Foderdjur t.ex. syrsor, gräshoppor, mjölmask mm.
 • Kalk och vitamintillskott
 • Bakgrund. 3D-innerbakgrund, folie eller korkbark.
 • Bottenmaterial. Sand, alspån, träpellets.
 • Klättermöjligheter och gömställen. Var noggrann så inget kan välta och klämma djuren.
 • Växter. Levande ätbara och/eller plast och siden.
 • Vermiculit eller mossa. För att skapa fuktiga partier i terrariet eller fuktlåda vid behov.
 • Vattenskål.
 • Matskålar.
 • Spade att göra rent terrariet med.
 • Klotång och blodstoppande medel. Känns det obehagligt att klippa klorna gör vi det i butiken. Det kostar 75:-
 • Transportbur. Ett litet plastterrarium sk. petbox fungerar utmärkt.
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

1 + femton =

captcha *