Infoblad Leguan

Leguan Iguana iguana

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

De lever i Syd- och Mellanamerika och blir 15-20år. Leguaner innebär en stor utmaning och kan vara farliga att hantera genom sitt temperament och sin storlek. Stora hanar kan bli 2 m långa och väga 7,5 kg.

Beteende

Hanar kan vara aggressiva mot varandra så håll dem ensamma, i par eller i grupp med en hane och flera honor i ett terrarium som imiterar dess hemmiljö, en fuktig, vattenrik regnskog.

Könsskillnader och avel

Hanarna är större, grövre och under svansen vid kloaköppningen syns tydliga utbuktningar där dess penisar sitter. Hanen har också tydligare femoralporer som syns som tydliga prickar på lårens insida. Könsbestämning är svår på ungar. De blir normalt könsmogna vid 3-4 års ålder men ibland tidigare. Honan lägger 25-40 ägg 2 mån efter parningen som kläcks i en äggkläckare efter 64-139 dygn beroende på temperatur.

Hantering & hälsokontroll

Tvätta alltid händerna efter att ha hanterat dem eller dess utrustning! Salmonella är en naturlig bakterie i deras tarmflora. Klorna behöver sällan klippas, men vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Transportera dem i en transportbur. Fånga dem aldrig i svansen som kan skadas. Tänk på att små djur kan bli dåliga snabbt så har du några funderingar tveka inte att kontakta oss och vid behov en reptilkunnig veterinär.

Foder

De äter blad och blommor i naturen vilket vi försöker imitera i fångenskap med frukt, grönsaker och andra vegetabilier kompletterat med torrfoder. Det är mycket viktigt att kosten blir varierad och berikad med kalktillskott och vitaminer. Diska skålarna och byt mat och vatten varje dag. Utfodra dem varje dag.

Terrariet och dess skötsel

Vanligtvis väljs ett mindre terrarium i början som efterhand byts till större. Vuxna par behöver ett terrarium som är minst 200*200*200 cm. Trängsel kan leda till stress och aggressioner som i sin tur kan orsaka aptitlöshet och sjukdomar. Klä glas med korkbark eller bakgrundsfolie så de inte kan gnugga nosen mot glaset och skava upp sår.

Variera terrariet med 25-30°C med en solplats på c:a 35°C. En värmematta (behöver varia en fukttålig variant) eller en värmekabel under max 1/3 av terrariet i kombination med en värmelampa ger rätt temperatur, mät med en termometer. 25°C på natten, blir det för kallt på natten utan belysningen kan värmelampor med rött eller blått sken eller en keramisk lampa användas som inte stör djurens dygnsrytm. En timer reglerar dygnet till c:a 12 timmar tänt. Använd UVB-lysrör för att imitera dagsljus. Reptiler anpassar sin kroppstemperatur med hjälp av sin miljö och bildar ett vitamin i kroppen D3 som hjälper till vid kalciumupptaget som i sin tur påverkar skelettbildning mm. Därför är det mycket viktigt att vara noggrann med deras UVB-ljus intensitet och värmekällor.

50-80% luftfuktighet på dagen och c:a 90% på natten uppnås med en sk. mistmaskin eller fogger som regelbundet fuktar terrariet, tillsammans med reptilbark eller ‘forest floor’ som bottenmaterial vilket bibehåller fukt. En hygrometer kontrollerar fuktigheten. Det är mycket viktigt att terrariet är väl ventilerat.

Ge dem bastanta, höga, klättermöjligheter t.ex. rejäla grenar både på den svala och på den varma sidan, minst ett på var sida/djur. Det är mycket dekorativt att inreda med plast eller sidenväxter eller levande ätbara växter som passar in i miljön. Vattenskålen ska vara stor nog att bada i, på 20-30 cm djup med en vattentemperatur kring 25ºC. En doppvärmare eller värmekabel värmer vattnet. Byt vatten och diska skålen varje dag. Om de inte badar självmant, så bada dem då ett par gånger/vecka. Det stimulerar dem att dricka och underlättar ömsning. Ofta bajsar de i badet, det underlättar rengöringen.

Städa bort smuts dagligen med en kattsandsspade. Rengör och byt ut bottenmaterial och inredning flera gånger om året.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Låt de få vara ifred och undersöka sin nya miljö de första dagarna. Det är lätt att bli lite förstoppad om man blivit lite kall under hemtransporten, bada de då gärna och kontrollera att de gör ifrån sig och äter som de ska. Det finns många intressanta och lärorika böcker om leguaner vi rekommenderar. Det är alltid en god idé att ha lås på terrariet, särskilt för barnfamiljen.

Glöm inte

För att dina reptiler ska må bra och få mycket stimulering i en trivsam miljö så rekommenderar vi dig att ha en del tillbehör, anpassa givetvis efter din familjs egna behov och möjligheter att sysselsätta och umgås med era husdjur.

 • Terrarium. Minst enligt djurskyddslagens minimummått, kan aldrig bli för stort.
 • Värmematta eller värmekabel. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Värmelampa med armatur. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Lysrörsarmatur till dagsljusrör och UVB-lysrör alternativt lampor med armatur. Livsviktigt till daglevande arter.
 • Fogger. För att praktiskt öka luftfuktigheten utan att behöva duscha i terrariet med vattenflaska flera gånger/dygn.
 • Termometer. För att mäta temperaturen.
 • Hygrometer. För att mäta fuktigheten.
 • Terrarielås. Krav från många kommuner vid ormhållning, oavsett art. Men även mycket bra om ni t.ex. har barn hemma.
 • Foder. Ett kvalitativt torrfoder som bas som kompletteras upp med frukt och grönsaker.
 • Kalk och vitamintillskott
 • Bakgrund. 3D-innerbakgrund, folie eller korkbark.
 • Bottenmaterial. Som behåller fukten väl ‘forest floor’ eller reptilbark.
 • Klättermöjligheter och gömställen. Var noggrann så inget kan välta och klämma djuren.
 • Växter. Levande ätbara och/eller plast och siden.
 • Vermiculit eller mossa. För att skapa ännu fuktigare partier i terrariet.
 • Vattenskål.
 • Badkar/Skål. Tänk på att leguaner blir stora!
 • Matskålar.
 • Spade att göra rent terrariet med.
 • Klotång och blodstoppande medel. Känns det obehagligt att klippa klorna gör vi det i butiken. Det kostar 75:-
 • Transportbur.
 • Utebur. Många arter kan trivas med att få komma ut på sommaren. Var noggrann med temperatur, fuktbehov.
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)
 1. Monika Svara

  Grymt bra info!!!

  • Anna Hedhman Svara

   Tusen tack för pepp 🙂 MVH Anna

Lämna en kommentar

*

15 − ett =

captcha *