Infoblad Grekisk landsköldpadda /Rysk stäppsköldpadda

Grekisk landsköldpadda Testudo hermani
Rysk stäppsköldpadda Testudo horsefieldii

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

Tänk igenom ditt köp väldigt noggrant eftersom de ofta lever lika länge som vi människor gör. Grekisk landsköldpadda är A-listad i CITES för att de är utrotningshotade i naturen. Det är viktigt att dessa djur köps med rätt intyg annars kan det vara viltfångade djur som är insmugglade till landet, vilket varken är lagligt, etiskt eller bra för djuren. Givetvis har vi alla tillstånd och är kvalificerade för att sälja CITES-listade arter.

Beteende

Det är aktiva och sällskapliga djur som trivs bäst i par eller i grupp med gott om plats i ett terrarium som imiterar dess hemmiljö, en torr klipp och ökenmiljö.

Könsskillnader och avel

Hanen har längre och kraftigare klor på frambenen. De bli könsmogna vid 7-10 års ålder. Dvalning stimulerar fortplantningen.

Hantering & hälsokontroll

Tvätta alltid händerna efter att ha hanterat dem eller dess utrustning! Salmonella är en naturlig bakterie i deras tarmflora. Klorna behöver sällan klippas, men vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Transportera dem i en transportbur. Årlig hälsokontroll och avmaskning hos veterinären innan dvalan, ffa. om de går ute, är att rekommendera. Glöm aldrig att de faktiskt kan bitas rejält, de har ju inga tänder men ”näbben” är vass nog ändå. Tänk på att små djur kan bli dåliga snabbt så har du några funderingar tveka inte att kontakta oss och vid behov en reptilkunnig veterinär.

Foder

Sköldpaddorna kommer från mycket karga miljöer, fodret ska återspegla detta, det är mycket viktigt att kosten blir varierad och berikad med kalktillskott och vitaminer. Ett bra komplement till blandningen av olika vegetabilier är torrfoder som bör finnas i en skål i terrariet eller blandas med vegetabilierna. Undvik frukt och stärkelserika grönsaker och rotfrukter.

Utfodra dem dagligen. Det är mycket viktigt att kosten blir varierad och berikad med kalktillskott och vitaminer. De ska ha rent vatten i en skål. Diska skålarna och byt mat och vatten varje dag.

Terrariet och dess skötsel

Individer behöver en miljö som minst är 200*50*50 cm. Det behöver inte vara i formen av ett terrarium utan en rejält väl tilltagen bolåda eller liknande går utmärkt. Huvudsaken att miljön, UVB-strålningen och temperaturen blir rätt till dem. Trängsel kan leda till stress och aggressioner som i sin tur kan orsaka aptitlöshet och sjukdomar.

Luftfuktigheten bör vara låg, att spraya sparsamt varje morgon räcker. Variera terrariet med 22-26°C och en värmelampa som ger solplats med 32-35°C är lagom, mät med en termometer. Olika temperaturzooner ger djuren möjlighet att anpassa sin kroppstemperatur. Använd inte värmekällor underifrån. De gräver ner sig för att svalka sig och förstår inte varför det blir allt varmare längre ner så de riskerar att överhettas. Rumstemperatur c:a 20°C på natten. En timer reglerar dygnet till c:a 12 timmar tänt.

Använd UVB-lysrör för att imitera dagsljus. Reptiler bildar ett vitamin i kroppen D3 som hjälper till vid kalciumupptaget som i sin tur påverkar skelettbildning mm med hjälp av UVb-strålinngen. Därför är det mycket viktigt att vara noggrann med deras UVB-ljus intensitet och värmekällor.

För att efterlikna naturen bör underlaget ge grävmöjligheter t.ex. en kombination av sand, forest floor, reptilbark och alspån. Var noga med att de inte äter av underlaget. En bra miljö gör det också lättare för dem att vända sig om de råkar hamna på rygg. Ge dem hålor och grottor att gömma sig i, både på den svala och på den varma sidan, minst ett på var sida/djur. Det är mycket dekorativt att inreda med plastväxter eller levande ätbara växter som passar in i miljön. Ingen dekor får vara så vass att de kan skada sig. Vattenskålen ska vara, tung med låga kanter, så att den inte tippar om de går i den eller att de kan ramla ner i och inte kan komma ur den.

Om de inte badar självmant, så bada dem då ett par gånger/vecka. Det stimulerar dem att dricka och underlättar ömsning. Ofta bajsar de i badet, det underlättar rengöringen. Städa bort smuts dagligen med en kattsandsspade. Rengör och byt ut bottenmaterial och inredning flera gånger om året.

På sköna sommardagar kan de få vara ute och få riktigt solsken i en anpassad, rymningssäker, utebur. De har samma behov av olika temperaturzoner utomhus. Tänk på att dina sköldpaddor kan vara stöldbegärliga och var noga med att de är ordentligt skyddade från rovdjur -fåglar, hundar och katter t.ex.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Låt de få vara ifred och undersöka sin nya miljö de första dagarna. Det är lätt att bli lite förstoppad om man blivit lite kall under hemtransporten, bada de då gärna och kontrollera att de gör ifrån sig och äter som de ska. Det finns många intressanta och lärorika böcker om sköldpaddor vi rekommenderar. Det är alltid en god idé att ha lås på terrariet, särskilt för barnfamiljen.

Glöm inte

För att dina reptiler ska må bra och få mycket stimulering i en trivsam miljö så rekommenderar vi dig att ha en del tillbehör, anpassa givetvis efter din familjs egna behov och möjligheter att sysselsätta och umgås med era husdjur.

 • Terrarium. Minst enligt djurskyddslagens minimummått, kan aldrig bli för stort.
 • Värmematta eller värmekabel. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Värmelampa med armatur. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Lysrörsarmatur till dagsljusrör och UVB-lysrör alternativt lampor med armatur. Livsviktigt till daglevande arter.
 • Termometer. För att mäta temperaturen.
 • Terrarielås. Krav från många kommuner vid ormhållning, oavsett art. Men även mycket bra om ni t.ex. har barn hemma.
 • Torrfoder. Av hög kvalitet. Vår varmaste rekommendation är PreAlpin serien!
 • Kalk och vitamintillskott
 • Bakgrund. 3D-innerbakgrund, folie eller korkbark.
 • Bottenmaterial. Som behåller fukten väl ‘forest floor’ eller reptilbark.
 • Klättermöjligheter och gömställen. Var noggrann så inget kan välta och klämma djuren.
 • Växter. Levande ätbara och/eller plast och siden.
 • Vermiculit eller mossa. För att skapa fuktigare partier i terrariet.
 • Vattenskål.
 • Matskålar.
 • Spade att göra rent terrariet med.
 • Klotång och blodstoppande medel. Känns det obehagligt att klippa klorna gör vi det i butiken. Det kostar 75:-
 • Transportbur.
 • Utebur. Många arter kan trivas med att få komma ut på sommaren. Var noggrann med temperatur, fuktbehov.
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

9 + sexton =

captcha *