Infoblad Eremitkräftor

Eremitkräftor Coenobita sp.

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

Det finns flera eremitkräftsarter som lever vilt vid stränder och skogar nära havet i de flesta av världens tropiska kustländer. Beroende på art kan de bli stora som en baseboll och upp till 15 år gamla. Det är med rätt skötsel tåliga, trevliga och väldigt lättskötta.

Beteende

De lever i stora grupper med en tydlig social rangordning, därför rekommenderas de att ha i grupp.

Könsskillnader och avel

För att könsbestämma dem tittar man efter deras könsöppningar ‘gonopores’. På honan finns de på det andra benparet och hos hanen på det fjärde benparet. De lever i flera larvstadier ute i havet innan de utvecklas och går upp på land vilket gör det extremt svårt att avla dem i fångenskap.

Ömnsning & Skalbyte

För att kunna växa behöver de ömsa, dvs. byta sitt yttre skelett. Kroppsligt sett blir benen ljusare med nästan vita leder och de har sämre kontroll över kroppen, dvs. att de inte bär upp skalet lika bra och är inte lika snabba på att dra in sig i skalet. Även ögonen som normalt står rakt ut kan få en lite udda ”V-form”. En del hävdar att de även luktar annorlunda, lite syrligt som något mellanting mellan silikon och jod (!)

Efterhand som de växer byter de även skalet de har lånat för att skydda sin bakkropp i. Därför ska det finnas tomma snäckskal av lite större storlek tillhands när de vill byta. Lämpliga snäckskal finns att beställa i butiken. De kan även lämna sitt skyddande skal om de blir stressade, pga. ohyra, svamp eller främmande föremål i skalet. Det kan även bero på för låg fuktighet, för varm miljö eller för hög fuktighet i kombination med dålig ventilation. Får vi dem inte att återgå till skalet kommer de torka ut vilket leder till att de dör.

Innan de ska byta skal ser man ofta flera tecken t.ex. blir de mer rastlösa och söker sig till extra fuktighet, det är vanligt att de gömmer sig mer och rör sig mindre. De kan äta stora mängder foder runt 2 veckor innan bytet för att sedan inte äta alls. Det är fullt normalt och nödvändigt för att de ska kunna växa. Men om det skulle hända att de av andra skäl lämnar sitt skal behöver problemet i terrariet omedelbart åtgärdas. Försök tvätta rent skalet och ställ sedan in skalet, med några nya skal i terrariet. Låt terrariet vara rejält fuktigt och mörkt. Det är lättare att få dem att känna sig trygga och krypa tillbaka in i skalet då. Öka luftfuktigheten så att de inte torkar ut så snabbt. Det är inte alltid de går att rädda, om bakkroppen inte kommer tillbaka i skalet torkar de efterhand ut och dör. Det är ännu en anledning till att vara noggrann med deras livsmiljö.

Hantering & hälsokontroll

Tvätta alltid händerna efter att ha hanterat dem eller dess utrustning! Salmonella är en naturlig bakterie i deras tarmflora. Glöm aldrig att klor kan nypas hårt! En stor eremitkräfta kan knipsa av en blyertspenna med klorna! Tänk på att små djur kan bli dåliga snabbt så har du några funderingar tveka inte att kontakta oss och vid behov en reptilkunnig veterinär.

Foder

De är allätare som utfodras med en varierad blandning av eremitkrabbfoder, fiskfoder, fisk, frukt, grönsaker mm. Det är viktigt att ge dem kalk och vitamintillskott på fodret och ha en skål med krossade snäckskal där de själv kan tillgodogöra sig extra kalk. Felaktig, ensidig och kalkfattig kost är en av de vanligaste anledningarna till sjukdom. De behöver kunna få extra salt så de kan fylla på sina saltförråd. Genom att ge dem tillgång till två vattenskålar, den ena med rent vanligt sötvatten och i den andra görs ”saltvatten” med c:a 5 msk havssalt till 4 liter vatten, löser man detta. Båda ska vara lätta att klättra i och ur. Diska ur skålarna och byt mat och vatten varje dag. Förvara allt foder svalt och torrt.

Terrariet och dess skötsel

Ett terrarium eller akvarium till 2-3 djur bör vara minst 50*30*30cm. Trängsel kan leda till stress och aggressioner som i sin tur kan orsaka aptitlöshet och sjukdomar. De behöver kunna reglera sin kroppstemperatur med hjälp av omgivningens temperatur så en värmelampa som ger en varierande temperatur på 22-27°C på olika platser i terrariet. Ha rumstemperatur i terrariet på natten. En timer reglerar dygnet till c:a 12 timmar tänt. Mät upp temperaturen med en termometer.

Inred med mossa och kokosfiber/mylla blandat med sand och bark så de ges rejäla grävmöjligheter och möjlighet till god fukthållning. Ge dem t.ex. rötter och stenar att klättra på och gömma sig vid med minst ett per kräfta. De blir fint att ha robusta ätbara eller plast/siden- växter i terrariet. Det är även dekorativt att ha en invändig bakgrund eller en folie på baksidan av terrariet.

Luftfuktigheten ska vara 70-80%, så duscha kraftigt flera gånger om dagen, eller använd en mistmaskin eller en fogger. Var noggrann med att terrariet har god ventilation. Mät upp fuktigheten med en hygrometer. Problem med för låg fuktighet eller för hög fuktighet i kombination med dålig ventilation kan permanent skada deras lungor som består av omvandlade gälar. Det är en vanlig orsak till förkortad livslängd hos de här, annars tåliga, små djuren. Rengör dagligen med en kattsandsspade. Rengör och byt ut bottenmaterial och inredning flera gånger om året.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Låt de få vara ifred och undersöka sin nya miljö de första dagarna. Det är lätt att bli lite förstoppad om man blivit lite kall under hemtransporten, bada de då gärna och kontrollera att de gör ifrån sig och äter som de ska. Det finns många intressanta och lärorika böcker om eremitkräftor vi rekommenderar. Det är alltid en god idé att ha lås på terrariet, särskilt för barnfamiljen.

Glöm inte

För att dina eremitkräftor ska må bra och få mycket stimulering i en trivsam miljö så rekommenderar vi dig att ha en del tillbehör, anpassa givetvis efter din familjs egna behov och möjligheter att sysselsätta och umgås med era husdjur.

 • Terrarium. Minst enligt djurskyddslagens minimummått, kan aldrig bli för stort.
 • Värmelampa med armatur. Anpassad efter terrariets storlek.
 • Termometer. För att mäta temperaturen.
 • Terrarielås. Mycket bra om ni t.ex. har barn hemma.
 • Torrfoder. Av hög kvalitet.
 • Kalk och vitamintillskott
 • Bakgrund. 3D-innerbakgrund, folie eller korkbark.
 • Bottenmaterial. Som behåller fukten väl ‘forest floor’ eller reptilbark.
 • Klättermöjligheter och gömställen. Var noggrann så inget kan välta och klämma djuren.
 • Växter. Levande ätbara och/eller plast och siden.
 • Vermiculit eller mossa. För att skapa fuktigare partier i terrariet.
 • Vattenskålar.
 • Matskålar.
 • Spade att göra rent terrariet med.
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

3 × fem =

captcha *