Djurriket i Helsingborg » Valptips

Valptips

år du i valpköpartankar eller kanske redan gjort valet att det nu ska bli en ny familjemedlem?

Vi vill genom denna skrivelse ”valptips och goda råd”, dela med oss till dig av våra erfarenheter, baserade på över 30 års erfarenhet av hundar och hunduppfödning.

Detta valptips, är indelad i två delar, där inledningen främst vänder sig till dig som ännu inte vet vad du ska ha för hund/ras.

Andra delen är goda råd inför hemkomsten och lite träningstips för den första tiden.

Hur ska du komma fram till vad som är rätt hund för dig?

Tycker du att det är svårt att välja vilken av alla hundratals raser som är den rätta?

Lugn, vi tar processen steg för steg!

Först ska du skaffa dig en bra hundbok med mycket fina bilder och beskrivningar på olika raser, ju tjockare bok desto bättre!
Försök att hitta en bok som inte är skriven på medeltiden, då det tillkommit många nya, populära raser i vår del av hundvärlden under de senaste 10 åren. Boken ska vara en bildbok med en beskrivning av respektive ras.
Sätt dig bekvämt tillrätta i en skön fåtölj, med en god kopp kaffe eller annan lämplig dryck för ändamålet .
Första gallringen börjar med att du bläddrar igenom boken med alla bilderna och bara skriver ner namnen på de raser du tycker är fina/vackra att se på.

När det är klart är det dags att syna de utvalda raserna lite mer noggrant.
Börja med att läsa vad författaren skriver om de raser du gallrat ut.
Vi rekommenderar också att du surfar in på Svenska kennelklubbens hemsida (www.skk.se) och läser den så kallade rasstandarden för respektive ras.

Varje rasstandard inleds med rasens ursprung/historia. Genom att känna till avsikten och veta hundens ursprung, vet du också vad rasen i begynnelsen avlades fram för; jaga, vakta eller kanske bara för att behaga.
Redan i detta nu kommer du att kunna stryka en massa raser, hur söta de än må vara, beroende på att rasen kanske är framavlad för att vakta, har en för jobbig pälsvård, kräver mer motion än vad du kan klara av att ge, kräver mycket träning för att hålla hunden tillräckligt stimulerad eller för att den avlats fram för jakt.
Vi rekommenderar att du väljer de raser som har ett beteende/ursprung som du känner att du inte kan tillgodose eller behärska.
Gallra ner antalet raser till en önskelista på ungefär 5 raser.
Om du funderar på att köpa en blandras kan det vara värdefullt att veta raserna bakom. Om du vet raserna bakom kan du till viss del förstå vad för typ av hund och vilka rasbetingade beteenden du kan förvänta dig.
När raser blandas måste man komma ihåg att detta inte på något vis är en garanti för att du får en ”friskare” hund än om du väljer en renrasig hund.
När två eller flera raser blandas och i synnerhet när olika typer/beteenden blandas, kan det uppkomma mentala problem som inte alltid är så trevliga och som kan vara svåra att tygla i synnerhet om du inte är en van hundmänniska.
Ta t.ex. om en blandras mellan en tuff, framåt ras och en försiktig tillbakadragen ras.
Risken är stor att du får en ”fegis” med tuffa gener som kommer fram i pressade situationer. Anfall är bästa försvar brukar det ju heta.
Det finns många olika beteenden som kan komma fram vid blandrasavel och för att du ska vara så förberedd som det bara går är vårt tips att läsa på om de raser som ”blandisen” består av.

Mörkertalet på blandrashundar som tas bort p.g.a. mentala störningar eller icke önskvärda beteenden är stort.
Vill du ha en ”blandis”, välj en individ där raserna bakom har någorlunda lika temperament, beteende och ursprung.

Nu är det dags att kontakta olika uppfödare för att höra dig för om såväl för- som nackdelar med de olika raserna och därigenom gallra ner antalet ytterligare.

I detta läge i beslutsprocessen, brukar vi rekommendera att du besöker en hundutställning för att se raserna i verkligheten och för att du ska få en möjlighet att prata med vanliga hundägare om rasen och dess egenskaper.
De vanliga hundägarna tenderar i större utsträckning att även tala om rasens nackdelar, vilket kommer att hjälpa dig att gallra ner antalet raser ytterligare.
Åk inte iväg och titta på valpar innan du bestämt dig för ras. Alla valpar är otroligt söta och det är lätt att man trillar dit för fel ras.

När du till slut kommit fram till vilken ras du ska ha kommer nästa val; tik eller hanhund.

Det finns för- och nackdelar med båda könen men vanligtvis är hanhunden mer ”laid back” än tiken och lämpar sig därigenom oftast bättre som sällskapshund.
Välj inte en tik av anledningen att de skulle vara gulligt att kanske någon gång i en framtid ha en kull valpar. Vill du ha en hund till kan du alltid köpa en till och därigenom slippa allt ansvar med att ge de valparna ett bra hem där de kan växa upp och må bra.

Är du säker på att det är en valp du ska ha eller passar en något äldre hund dig bättre?

Det finns ofta hundar som behöver ett nytt hem, det förra ägaren kanske har fått ändrade familjeförhållanden, någon i hundens omgivning har kanske blivit allergisk och av den anledningen måste göra sig av med sin hund.
En unghund/vuxen hund är vanligtvis rumsren och kanske lättare om du inte haft hund tidigare.

Välja rätt uppfödare är viktigt!
Om du väljer en renrasig hund, köp då hund från en uppfödare, ansluten till Svenska Kennelklubben. Detta är dock ingen garanti för att uppfödaren är bra men det ökar dock chansen.
Tyvärr förekommer det uppfödare i alla läger som bara sälja valpen och därefter helst inte ha någon kontakt med dig som valpköpare. Får du den känslan när du pratat med uppfödaren rekommenderar vi att du väljer någon annan leverantör av din valp.
En bra uppfödare som värnar om valpens bästa kan vara en värdefull tillgång för dig när du ställs inför framtida frågor. Det kan vara allt mellan himmel och jord men oftast är detta saker som uppfödaren själv gått igenom och kan ge dig bra råd och tips på du ska agera eller vad du ska göra för att komma förbi problemet.

Köp aldrig en smuggelhund!
Hur vet du då att det är en smuggelhund?

Några saker som skulle få mig att reagera är; Priset lågt, betydligt lägre än vad andra uppfödare begär för sina valpar. Säljaren vill att ni ska träffas på någon parkeringsplats och där göra upp affären därför att ………..
Du kan inte ana vad hundsmugglarna har för förklaringar.

Nu äntligen kommer valet av individ.
Här finns det lika många råd som det finns raser. När vi själva ska köpa hund vill vi även träffa valpens föräldrar innan. Valpen ärver ju trots allt merparten av sin föräldrar. Det är inte säkert att uppfödaren har pappan i kenneln men sannolikt finns mamman att tillgå.
Tikens beteende och temperament överförs till stor del även på valparna. Är tiken nervös och stirrig är risken stor att även valparna blir likadana. Man får dock inte glömma att en tik med valpar vanligtvis är mer reserverad än normalt och det måste man beakta.
Ett vanligt råd är att välja den valp som är mest framåt. Vi tycker inte alltid att detta är det rätta. Är du en lugn individ, kanske den valp som var mest framåt blir för tuff/livlig för dig.
Uppfödaren har umgåtts och tränat valparna i många veckor innan valpköparna börjar dyka upp och vet vilka egenskaper/temperament valparna i kullen har.
En bra uppfödare, baserat på vad du berättat om dig själv och dina förväntningar kommer sannolikt att guida dig till vilken av valparna som är bäst lämpad.

När valet väl är gjort

Valpar är härliga, valpar är underbara men framför allt valpar är inte barn. Det finns dock en viss likhet när det kommer till uppfostran. Du måste vara rak, ärlig och konsekvent!

Innan valpen kommer hem: Kan det vara bra att i förväg ha satt ramar för vad hunden får göra och inte, vad som är ok och inte. Om ni är fler i familjen, rekommenderar vi att ni pratar igenom detta innan så att alla är överens och alla agerar lika inför valpen. Är ni tydliga och konsekventa är det lättare för valpen att förstå vad ni vill.

Tänk på att det som är ok när valpen är liten och gullig även ska vara ok när hunden är vuxen!
En hund förstår inte varför du helt plötsligt börjar putta ner den från sängen bara för att den blivit stor och det inte längre passar dig.
Innan valpen kommer hem kan det vara praktiskt att införskaffa den första utrustningen. Vi har en checklista med den utrustning vi rekommenderar.

Den första tiden hemma: Det är viktigt att hunden får en lugn och trygg första tid i det nya hemmet. Det är också bra om du inte flänger runt överallt med din hund till en början. Du bör av samma anledning inte bjuda hem hela släkten på en gång för att visa upp det lilla underverket.
En valp, precis som ett spädbarn, behöver mycket sömn och lugn och ro. Respektera därför alltid den sovande valpen och undvik att väcka den då detta lätt ger en otrygg individ. Valpen måste veta att den har en fristad där den får vara i fred.
Ett tips kan vara att skaffa en bur till hunden som den kan sova i till en början. Ibland kan det även vara skönt att under kortare stunder kunna stänga in valpen så att den kan varva ner och sova.
För att underlätta för hunden, den första tiden i det nya hemmet rekommenderar vi ett DAP/Adaptil halsband på hunden. Halsbandet är ett s.k. feromonhalsband, med samma doft som mamman hade i sina juver och som har en lugnande effekt på valpen.

Halsbanden har även en fantastisk effekt på skotträdda hundar när det skjuts fyrverkerier eller för den åksjuka hunden.
Halsbanden underlättar sovandet nattetid i början och du slipper vanligtvis problemet med en gnällande/ylande valp.

Äta/foder: Till en början rekommenderar vi att du ger valpen samma mat i det nya hemmet som den fick hos uppfödaren. Först efter en tid, när valpen känner sig trygg och till freds i det nya hemmet, kan ett foderbyte komma ifråga. Vi hjälper dig då mer än gärna till ett lämpligt val av foder.
Tyvärr finns det allt för många ”dåliga och överreklamerade” foder på marknaden, foder baserade på allt för mycket spannmål, gluten och andra biprodukter som inte fyller någon funktion för hunden.
Många tror att bara det är mycket protein i % så är det ett bra foder. Det finns gott om protein i spannmål och ännu mer i gluten men tyvärr är detta inte lämpligt för den köttätande hunden. Fodren vi rekommenderar innehåller inte mer procent protein, bara en högre andel animaliskt protein med högre smältbarhet (mer lättsmält).
Ett lättsmält protein underlättar för en god cellbyggnad och sliter dessutom mindre på hundens njurar.
Vi rekommenderar alltid ett s.k. valpfoder till den växande hunden, viktigt är dock att det är rätt typ av valpfoder, anpassat efter ras/storlek och ålder på hunden.
Varför då ett valpfoder och inte ett vuxenfoder? En växande valp har ungefär dubbelt så stort energibehov i jämförelse med den vuxna individen och valpfodret är därför energitätare. Detta för att säkerställa att valpen får i sig tillräckligt med protein (byggstenar) och energi (bränsle).

Vi får tyvärr ofta höra att hundar som äter valpfoder blir för stora men härvid finns ingen sanning. Hur stor hunden blir är styrt av genpolen som nedärvts från valpens föräldrar.
Lär hunden från början att äta när maten bjuds. Om hunden inte ätit upp inom ca 15 minuter, tar du bort matskålen. En hund som alltid har tillgång till mat och går och småäter, löper större risk att bli petig med maten. Det är blodsockernivån som styr hundens hungerkänslor och med en ständigt hög nivå av blodsocker uteblir lätt suget efter föda. Normalt sett när blodsockret sjunker ökar suget och jägaren i din hund börjar söka föda.

Toppa aldrig din hunds mat med matrester eller andra ”godsaker” när den inte äter. Det är bara att berömma ett felaktigt beteende.
Tillsätt aldrig extra vitaminer eller mineraler till ett redan komplett foder! Detta kan vara rent farligt och göra mer skada än nytta. De vattenlösliga vitaminerna B och C är i och för sig ofarliga att tillsätta men sannolikheten att din valp behöver extra av dessa obefintlig.
Om hunden lider av någon brist bör det i så fall konstateras först av en veterinär och eventuellt tillskott i så fall ordineras av den samme.

Träningstips:

Inkallning/namn: Ett tips som brukar fungera för de flesta är att inte använda hundens namn till en början!
Köp ett mjukt hundgodis med mycket smak. Vi har flera olika godisar som vi kan rekommendera. Placera ut det runt om i hemmet eller bär det alltid med dig.
Så fort du kommer in i rummet där hunden befinner sig, tar du en godis och släpper det i golvet framför dig. Hunden springer nu fram för att ta godiset och får då direkt sin belöning. Du skapar härigenom en positiv känsla för hunden när den är i din närhet. Det måste vara vinst för hunden att komma till dig. Detta upprepar du många gånger dagligen i ungefär 3 dagar.

Dag 4 så ropar du glatt hundens namn samtidigt som du släpper godiset. Det du nu gör är att namnge beteendet att komma till dig, med hundens namn.

Ett bra hundnamn är tvåstavigt och man brukar säga att det är bra om bokstaven S finns med i namnen, eftersom hunden har lättare att uppfattade det ljudet. I en början ska du bara använda hunden namn när du säkert vet att valpen lyssnar. Om valpen nosar på något och fastnat med nosen i backen är det bättre att bara tjoa och när hunden tittar upp, först då använder du hundens namn.

Namnet ska endast användas vid inkallning. Hitta andra ord om du behöver tillrättavisa eller om du bara vill gulla med vovven.

All träning av hund måste vara konsekvent. Hundar är ögontjänare! Om de vet vad du vill och du blir glad när de gör rätt, kommer de att försöka göra dig glad ofta!

Rumsrenhet:
De flesta hunduppfödare använder sig av tidningar i och omkring valplådan. Valpen är vanligtvis sedan födsel van att kissa och bajsa på tidningar.

Placera ut tidningar överallt på golvet i hemmet. Glöm inte att placera en tidning vid ytterdörren. Det ska vara enkelt för valpen att söka upp en tidning. Efter hand, tar du bort en efter en. Börja med de tidningar som är längst bort från ytterdörren. Genom detta skapar du ett beteende att gå mot dörren när det är dags att kissa. Om du är observant kommer du att se detta och kan lyfta upp hunden i famnen och bära ut valpen. Förhoppningsvis kommer olyckan att ske ute och du kan då berömma hunden. Om du ser att hunden håller på att kissa på tidningen, försök med lite ljud att avbryta kissanden och lyft snabbt hunden och ta den utomhus.

Ett alternativ till tidningen är våra populära ”golvblöjor” som inte läcker igenom och du slipper även riskera att trycksvärtan lämnar fläckar på golvet.
Varje gång hunden ätit, sovit eller lekt d.v.s. mellan två olika aktiviteter sker vanligtvis olyckorna/kissandet. Tajmar du detta och lyfter ut hunden varje gång, brukar valpen ganska fort bli rumsren, i synnerhet om du blir glad och valpen får beröm och godis.
Banna aldrig en valp som kissar eller bajsar inne. Valpen förstår inte varför du skäller på den när den tidigare hos uppfödaren har fått göra det.
Risken om du bannar hunden är att den kissar och bajsar på ställen där du inte hittar det eller ännu värre äter upp sin avföring för att inte få skäll.

Koppelträning:

Koppelträningen börjar med att träna valpen till att acceptera det nya halsbandet. Sätt på valpen halsbandet men dra inte åt det för hårt. Halsbandet ska sitta ledigt runt halsen men inte så löst att det går att trä över huvudet.

När valpen accepterat halsbandet är det dags att koppla upp den. Halsbandet och kopplet ska vara lätt och koppelhaken ska vara så liten som möjligt. Vi hjälper dig givetvis med detta så att de blir lagom stort för din hund.

När du börjar koppelträna hunden är det viktigt att du inte håller på för länge. Din lilla valp har svår att hålla fokus på träningen om du håller på för länge. Det räcker med 5 minuter åt gången men då i stället flera gånger om dagen.

Sätt på hunden kopplet och promenera på som vanligt. Använd lite glada tillrop för att göra det lite roligare. Sannolikt kommer valpen att streta emot eftersom den är ovan. När det sker, stannar du bara upp, står still och väntar ut valpen. Efter ett tag kommer valpen att glömma kopplet, närma sig dig och gå som vanligt. När hunden börjar gå igen ska den ha massor av beröm och gärna lite godis.
Så fort hunden börjar streta i kopplet gör du bara om proceduren.
Det är viktigt att du är observant på din hund och att du börjar promenera så fort valpen slackar på kopplet. Hunden förstår på detta viset ganska snabbt vad det var som gjorde att ni började gå igen och varför den fick beröm/godis.

Hela övningen går egentligen ut på att hunden får som den vanligtvis vill, dvs. att gå framåt när den inte drar i kopplet och att valpen inte får som den vill när den drar i kopplet.

Så småningom förstår hunden att den får som den vill genom att inte dra.

Det är mycket viktigt att du är konsekvent om denna övning ska ge ett bra resultat.

Koppelträningen är en förhållandevis tålamodsprövande övning, men långt ifrån lika tålamodsprövande som att ha en 7 månader unghund, som drar konstant i kopplet.

Ett tips är att ha ett ord/kommando till hunden som du bara använder i samband med koppelpromenaden. Säg ordet när du kopplar hunden och flera gånger under promenaden men bara då hunden uppför sig. Drar hunden i kopplet stannar du och avvaktar till hunden slackar i kopplet.

Om du trots dessa råd en massa träning inte får ordning på koppelträningen, kan vi rekommendera en VGW-sele. Den brukar lösa problemet på kort tid.

Motion: En valp bör inte motioneras och det räcker gott och väl med kisspromenaderna till en början. Inte förrän hunden är vuxen i kroppen (ålder varierar från ras till ras beroende på storlek) kan regelbunden motion komma i fråga. För tidig och för mycket motion ökar risken för bl.a. ledproblem.

Resa/hund i bil: För att minska risken att din hund blir åksjuk, är det bättre att ta en riktigt lång åktur än att hunden alltid åker i bilen oavsett resans längd.
Köp ett riktigt smaskigt ben och vi kan tipsa dig om vilka som brukar uppskattas mest. Lägg benet i bilen och bege dig ut på resan. Genom att hunden har fokus på benet och inte på att det gungar och svänger gör att den oftast kommer över detta fort och därigenom slipper bli åksjuk. Adaptil/DAP-halsbandet vi tipsade om tidigare kommer även här väl till pass. Som alternativ till halsbandet finns en DAP-spray som kan användas i bilen.

Enligt lag får din hund inte vara lös i bilen och om du blir stoppad av poliser har du dryga böter att vänta. Lagen säger att all last måste vara surrad under färd. Lasten i detta fall är hunden och för att ni ska åka lagligt har vi har olika burar och selar som är lämpliga. Vi har även olika skydd för att inte hunden ska smutsa ner bilens säten.

Klippa klor: Det här brukar vara ett stort orosmoment för många nya hundägare.

Det är väldigt viktigt att du inte pratar gulligull med valpen när du ska klippa klorna. Prata vanligt med hunden och med en röst som inger förtroende.

Visa att du är en tydlig ledare – hunden vet ju inte att det är första gången för dig.

Är du osäker kan det vara bra om man hjälp åt, en håller och en klipper.

Klipp en klo, klipp två eller klipp 5 klor men framför allt sluta aldrig klippa för att hunden vill.

Det är färdigklippt när du säger det, inte när valpen vill.

Om du slutar klippa för att hunden ylar, skriker eller beter sig illa, har valpen vunnit och den kommer garanterat att börja nästa gång det beger sig med att skrika.

Sätt den lilla valpen i knäet och ta klo för klo. Om du är osäker, klipp hellre lite mindre men oftare. Det kan vara lättare att lära den stora hunden att ligga ner på golvet när det ska klippas klor. Ta tag i ett av de nedre benen (det benet som är närmast golvet) det s.k. stödbenet och klipp klorna på det. Tar du det över benet, är det mycket lättare för hunden att ställa sig upp.

Det är viktigt att ha en bra klotång och storleken ska vara anpassad för individen. Blodstop, ett pulver som stoppar en blödning på klor om du klipper för långt kan också vara bra att ha hemma om olyckan skulle vara framme.

Pälsvård: Alla pälsar ska regelbundet borstas, kammas eller kardas. Hur ofta och vilka redskap du ska ha är lite beroende på pälstyp och pälskvalitet.

Regelbundna bad är viktigt och om du använder rätt produkter så torkar det inte ut päls och hud, något vi ofta får höra.

Om du väljer ett milt hundschampo som återfettar hud och päls, kan du i princip tvätta hunden hur ofta du vill.

Använd alltid ett balsam efter schamponering, även på den korthåriga hunden. Det är balsamet som impregnerar och skyddar mot väder och vind.

När du schamponerar hunden, använder du varmt vatten och för bästa resultat schamponeras hunden 2 gånger. Efter schamponeringen är det dags för balsamering. Låt balsamet sitta i en stund och för bästa skydd/effekt, ska balsamet sköljas ur med ett svalare vatten. Det svalare vattnet stänger hårstrået och skyddet blir på så viss bättre.

Regelbunden schamponering minskar småfällningen mellan de stora höst och vårfällningsperioderna. Dessutom är det ju trevligt om hunden luktar gott.

Använd aldrig ett schampo avsett för människor när du badar hunden. Ett schampo avsett för människa, har ett annat pH-värde än vad hunden behöver och det triggar ofta bara igång en onaturlig fettutsöndring från talgkörtlarna och hunden tenderar att börja lukta illa.

Använd inte heller ett diskmedel. Diskmedel är starkt avfettande och ”dödar” en hundpäls på nolltid

Vi använder själva Espree´s pälsvårdsprodukter på våra hundar och tycker att det är det bästa.

Utrustning/checklista:

Valpfoder

Matskål

Vattenskål

Koppel

Halsband/sele

DAP/Adaptilhalsband

Leksaker – gärna flera olika varianter!

Pälsvårdsutrustning (kam, borste, karda beroende på hårlag)

Klotång/klosax

Blodstopp

Schampo anpassat för hund

Balsam anpassat för hund

Belöningsgodis

Tuggben. Vi rekommenderar INTE ben med knutar till valpen

Säng/sovplats

Hundbur

Bilbur/bilsele

Tandborste

Tandkräm

DAP halsband/DAP dispenser/DAP spray

Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

ett × 5 =

captcha *