Råttgift och husdjur

Råttgift i form av utlagt bete eller förtäring av råttor och möss som ätit råttgift kan vara väldigt allvarligt. I Sverige är produkter innehållande warfarin, kumatetralyl och så kallade ”super-warfariner”, till exempel bromadiolon och difenakum, godkända för utrotning av råttor och möss.

Dessa preparat hämmar blodets förmåga att levra sig och kan leda till allvarliga blödningar. Vissa skillnader finns mellan olika råttgifter och det är därför viktigt att försöka ta reda på vilket råttgift ditt djur har ätit av om det är möjligt. På Giftinformationscentralen kan du med hjälp av preparatets registreringsnummer på förpackningen ta reda på vilken typ av råttgift ditt djur har ätit av. Har djurets ätit en påverkad mus eller råtta, försök att leta i närområdet efter betesfällor som är tydligt uppmärkta med gifttyp.

Blödningar uppkommer som regel 1-3 dagar efter förtäringen och kan vara alltifrån blåmärken och blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, blod i avföring och urin till massiva blödningar i inre organ. Tillståndet kan bli livshotande. En blödning i en led kan förorsaka hälta och smärta. Behandling sker alltid efter kontakt med veterinär, om förtäringen upptäcks omgående kan man framkalla kräkning och ge medicinskt kol samt K-vitamin spruta som hjälper blodet att koagulera.

Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

5 + 9 =

captcha *