Djurriket i Helsingborg » Jakthunden

Jakthunden

Jakthunden

De flesta duktiga jakthundar har en jaktlust som skulle ha räckt flera dagar i sträck men det är inte alltid kroppen räcker till. Den stora prestationen, både i styrka och i uthållighet, som jakten kräver ställer höga krav på hunden och därigenom hundens foder. Redan innan jaktsäsongen börjar bör hunden vara i god kondition för att kunna prestera bra och minska risken för skador. Det gör att vi rekommenderar att c:a 6 veckor innan jakten lägga över hunden på ett kvalitativt prestandafoder (t.ex. Eukanuba jogging&agility Purina performance eller Royal Canin 4300, 4800) Det tar nämligen så länge innan effekten av ett nytt foder är på topp!

Jakthunden är en av få hundar vi ibland förordar uppblött torrfoder till. Jakthunden behöver mycket vätska och det kan vara ett sätt att öka vätskeintaget. Tänk som så att om din hund avbryter jakten för att dricka har den varit mycket törstig en längre tid. Huvudet vill oftast mer än vad kroppen klarar av. Under själva jaktdagen dela upp fodergivan i flera små portioner och börja med första givan tidigt. Hunden ska inte jaga på full mage eftersom det ökar risken för magomvridning och att kroppen lägger mycket energi på att bryta ner fodret och inte på fysisk ansträngning. Ge även fri tillgång på ljummet vatten till hunden. Vid paus i jakten håll hunden varm och torr, låt hunden varva ner först och ge sedan ett litet mellanmål c:a ¼ av dagsgivan tillsammans med fri tillgång på ljummet vatten. Efter avslutad jakt låt hunden varva ner till normal aktivitet och ge sedan resterande del av dagsgivan. Går hunden helt ner i vila kan det blockera aptiten.

Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

tretton − 5 =

captcha *