Drar din hund i kopplet?

Använd tiden på promenaden till det du vill göra, inte det du inte vill göra!

Hunden drar i kopplet? – Vad kan du göra?

  1.  Se till att det aldrig lönar sig för hunden att dra i kopplet. Låter du den komma framåt när den drar, kan detta i sig själv vara en belöning plus att hunden bara blir ännu mer frustrerad och stressad när den hänger i kopplet och stryps.
  2. Ryck inte i kopplet när hunden drar. Ryck kan göra ont och förorsaka allvarliga skador, tänk på att du vill att hunden ska följa dig och ha lust att följa dig! Vilken hund eller vilket annat djur skulle ha lust att följa någon eller något som orsakar obehag?
  3. Belöna hunden när den gör rätt. Se till att det lönar sig för hunden att gå fint, vilket också gör det lättare för hunden att förstå, vad det är du är ute efter.
  4. Var tydlig! Ha regler för när hunden får lov att nosa fritt och då göra sina behov under promenaden och ha regler för att nu gäller det att promenera/komma framåt.
  5. Lägg gärna in små träningspass under promenaden. Det kan vara allt från kontaktövningar till andra roliga övningar eller aktiviteter.
  6. Se till att det ofta händer oförutsägbara saker på promenaden. Byt riktning, gå sakta, gå snabbt, hitta saker.
  7. Belöna alltid hunden när den tar kontakt med dig under promenaden. Här lär hunden sig att det lönar sig ha fokus på matte/husse.
  8. Jobbar du med klicker, se till att klicka spontan ögonkontakt, slakt koppel och när hunden går fint bredvid dig.
  9. Drar hunden i kopplet eller kastar sig mot träd för att nosa, stanna och se till att den inte lyckas att komma fram. Vänta ut att hunden ”lugnar” sig – om den tar kontakt med dig belönar du så klart.
  10. Gör nånting roligt tillsammans med din hund! Gå en kurs som stärker kontakten mellan dig och din hund. En bra kontakt bereder väg för följsamhet. Drar hunden mycket i kopplet kan promenaderna vara rätt så jobbiga, så en kurs kan vara en bra investering – både för dig och hunden – för att ni i framtiden ska lyckas med trevliga promenader.
Utbildad djurvårdare från Aalborg Zoo i DK, specialiserad inom träning av djurparksdjur med positiv förstärkning/ klickerträning. Har arbetat på olika djurparker och med att utbilda elever inom zoobranschen i Danmark. Vidareutbildat sig i bl.a. USA, England och Tyskland. Utbildad IMMI hundinstruktör och är examinerad Service- och Signalhundsinstruktör.

Lämna en kommentar

*

1 × 4 =

captcha *