Allergier hos hund & katt

Allergier på hund och katt

Idag talas det mycket om allergier. Vägen till en korrekt diagnos hos veterinären kan tyckas lång och krånglig… men det är en snårig väg att gå! Bl.a. för att man måste fastställa om det överhuvudtaget gäller en allergi eller en överkänslighet. Hudproblem som är ett tecken på allergi kan även orsakas av parasiter, svamp, bakterier, fel hormonbalans och andra inre sjukdomar –de måste ju uteslutas. Det brukar göras genom t.ex. skrapprover, kamprover, blodprover, avföringsprover och pricktester. Omkring 15% av våra hundar är extra känsliga som kan ge irritationer, av dem reagerar c:a 1% på sitt foder.

Många antar direkt att det är något fel på hundens torrfoder men allergier orsakade av djurets miljö är mycket vanligare, t.ex. pollen, kvalster, mögel eller loppor. Även kontaktallergier är relativt vanliga. Det visar sig oftast i huden med klåda, utslag, sår och inflammationer beroende på vart djuret kommer i kontakt med materialet den inte tål. T.ex. nickel i halsbandet, materialet i matskålen, sköljmedelsrester på sin bädd, schampoorester etc.

Fundera även på följande som kan ligga till grund för reaktionen hos djuret

  • Är hunden sjuk på något sätt, bortsätt från hudproblemen?
  • Är hunden 6-18 månader? -Beroende på ras inträffar nu könsmognaden och första löpet. Det gör att din hund kan bli mer stressad och äta annorlunda (en del hanhundar knappt alls!) detta sker samtidigt som kroppen ska växa och utvecklas, det gör det svårt för immunförsvaret att räcka till.
  • Hur lever hunden? Är den mycket aktiv, stressad, orolig?
  • Har du nyligen bytt foder eller valt att ge hunden något passande kosttillskott? -Då måste du ge det tid! Tid för hunden att vänja kroppen vid det nya och tid för effekten att märkas. Vi får ofta kunder i butiken som säger att deras hund är proteinallergisk. Visst, så kan ibland vara fallet, men det är inte protein överlag –som ju finns i nästan allt vi äter, utan ett specifikt slag från en specifik råvara. Om hunden inte fick äta proteiner alls skulle den leva bara av socker och fett?Om djuret slutar visa symptom återgår man sedan efterhand, med en sak i taget, till den vanliga dieten för att få bekräftat att de verkligen reagera på den kosten och kunna ”ringa in” vart problemet ligger. Förfarandet är tidskrävande och kan uppfattas som väldigt frustrerande men är nödvändigt för att verkligen komma tillrätta med vad som orsakar djurets problem.
  • Kortisonbehandlingar, Omega 3-fettsyror, som finns i t.ex. fiskolja, och regelbundna bad är hjälpmedel som används för att göra livet lättare för djur med allergiska besvär. På senare tid har också immunterapi börjat användas som metod för ff.a. unga hundar. Det innebär ett extrakt framtaget speciellt för varje patient beroende på vad han/hon är allergisk mot. Behandlingen består av en rad injektioner som innehåller det allergiframkallande ämnet i ökande mängd. Syftet är att minska patientens känslighet för ämnet. Vissa patienter svarar mycket bra och kan ibland efter ett par års behandling helt sluta, för andra blir det en livslång behandling.
  • Fodermedelstestet bör pågå i minst två månader och då ska ALLT bort utöver fodret dvs. inget godis, inget grisöra, tuggben eller godis av någon snäll tant på stan, allt tas bort. Slarva inte! Det finns ingen chans att veta om det är torrfodret, godiset eller tuggbenet djuret reagerar på. Allt djuret stoppar i sig kan vara en källa till reaktionen!
  • För att ta reda på om det är en foderöverkänslighet utgår man från ett foder med så få proteinkällor som möjligt. Man kan även använda ett särskilt veterinärt foder där proteinerna redan är nedbrutna i fodret så att djurets immunförsvar inte reagerar på dem. Detta för att det alltid är proteindelen i en specifik råvara som hunden reagerar på. Hunden kan inte vara allergisk mot ”spannmål” eller ”kött” utan emot proteinet i t.ex. majs eller vete resp. kyckling-kött eller laxkött. Hunden kan alltså inte vara allergisk mot ett visst fodermärke, utan det är då emot en viss beståndsdel i det fodret –som mycket väl kan förekomma i flertalet foder.

Oftast kan reaktionen hållas i schack med mediciner och att kontakt med ämnet undviks helt. Om det inte går att undvika det allergena ämnet som t.ex. gräs, damm eller liknande och djuret har kraftiga reaktioner så det behöver stora mängder medicin kan det i vissa fall vara bättre om djuret får somna in.

Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

tolv − 1 =

captcha *