10 tips till nyår

Har du en hund som är känslig mot olika ljud bör du redan i slutet av november börja förbereda din hund inför nyårsafton. Även om din hund inte brukar bry sig så mycket om enstaka smällar kan det vara bra att träna eftersom nyår blir så mycket mer intensivt. Det är inte ovanligt att vissa hundar springer bort i panik underden här tiden på året, så som en ansvarig hundägare bör du se till att förbereda och underlätta denna tid för din fyrbenta vän.

  1. Skaffa en cd med olika ljud av fyrverkeri och smällare. Denna sätter du på i väldigt god tid och spelar om och om igen, gärna flera timmar om dagen -först på låg ljudnivå och sedan långsamt högre. Detta för att hunden ska upptäcka att här händer ju ingenting. Lägg inget fokus på ljudet utan ni kan t.ex. ge hunden uppgifter som att leta efter godis under tiden.
  2. Efter ett tag när hunden inte verkar bry sig – öka hela tiden ljudnivån lite grann och gör exakt som innan – syftet är att hunden upptäcker med tiden att här händer ju inget farligt, även om det låter (var uppmärksam på att detta händer över flera dagar – inte bara på en och samma dag).
  3. Om din hund redan så här initialt visar på mycket rädsla (ligger konstant och skakar, fortsätter att vara konstant orolig) då kan det dels vara bra att undersöka din egna inverkan på hunden -är den mer eller mindre nervös och rädd med andra? Ibland kan ens egen oro för att hunden ska må dåligt påverka huden negativt. Det kan också vara bra att titta på mjukt lugnande preparat t.ex. PetRemedy, Serenum eller Adaptil. Om det inte heller hjälper alls kanske du ska ta kontakt med din veterinär, och få något som är lugnande för hunden.
  4. Är din hund rädd eller blir rädd när det plötslig smäller, gör ingen stor affär ut av det. Fortsätt bara gå som vanligt och var lugn, ynka inte hunden. Om hunden är orolig men fortfarande matmotiverad kan den få leta godis i gräset på promenaden så den har något annat att tänka på. Är din hund livrädd och vill inte ta godis i dessa situationer, så är det annat som gäller.
  5. Ha alltid hunden kopplad ute på promenaderna i denna tid. Många lösa hundar blir livrädda och springer iväg, men eftersom det ofta smäller överallt och det blir överväldigande är också lockropen från husse&matte svåra att lokalisera för hunden. När den i värsta fall springer i panik kan det innebära rakt ut på vägar, järnvägar etc så det är extremt viktigt att hålla hunden kopplad. Tänk också på, att även om din hund normalt är duktig på inkallning, fungerar den oftast inte i detta läge eftersom hunden är livrädd.
  6. Försök att inte vara ute och promenera när det låter som mest – försök planera dina promenader och tala gärna om för dina omgivningar att din hund inte tycker om fyrverkeri och mår dåligt av detta.
  7. Var uppmärksam på att bara för att din hund är skottfast betyder det inte, det att den inte kan vara livrädd för fyrverkerier.
  8. Planera december månad noggrant. Är hunden mycket rädd låt den inta vara ensam hemma när det smäller som mest. Har du dagmatte eller har hunden på dagis kom ihåg att tala om att hunden inte tycker om fyrverkerier. Tala gärna om för dom hur hunden reagerar samt vad du brukar göra.
  9. Se till att hunden under nyår blir rastat på tider när det smäller som minst. Ta INTE hunden med ut för att titta på fyrverkerierna för att du tror det kan bli bättre då – aktivera gärna hunden mer under denna period, en hund som är mer trött och nöjd har lättare för att vara lugn än en hund som har massor av överskottsenergi.
  10. Låt ALDRIG hunden vara ensam hemma på nyårskvällen. Ha något gott under kvällen som hunden kan tugga på och avreagera sig på! Inte vanliga tråkiga ben utan nu pratar vi de läckraste oemotståndliga benen! Eller bjud på aktiveringsleksaker. Ha på tv ‘en samt musik i olika rum, dra för persienner och rullgardiner och försök hålla familjen lugna, hunden blir aldrig lugnare om ni själva är oroliga!

Eller – du kanske istället tar familjen och kompisarna med bort från staden och håller nyår långt ute på landet. Lycka till 🙂 /Karina M. Nielsen

Utbildad djurvårdare från Aalborg Zoo i DK, specialiserad inom träning av djurparksdjur med positiv förstärkning/ klickerträning. Har arbetat på olika djurparker och med att utbilda elever inom zoobranschen i Danmark. Vidareutbildat sig i bl.a. USA, England och Tyskland. Utbildad IMMI hundinstruktör och är examinerad Service- och Signalhundsinstruktör.

Lämna en kommentar

*

tre − 2 =

captcha *