Djurriket i Helsingborg » Infoblad Kinesisk Dvärgvaktel

Infoblad Kinesisk Dvärgvaktel

Kinesisk Dvärgvaktel Excalfactoria chinenis

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

De lever vilt i Kina, Indien och Sri Lanka. De lever normalt uppemot 4-5år, blir c:a 12cm långa.

Beteende och hantering

De hålls i grupper och lever bara nere på burbotten eller i skyddade utomhus voljärer.

Det går inte att ”betvinga” en fågel. Att vänja en fågel vid någonting nytt gör man oftast bäst genom att upprepa samma sak många, många, gånger. På ett mjukt, lugnt och repeterat sätt. Börja med att stå en bit ifrån buren och prata lugnt, inga hastiga rörelser. Om den inte reagerar avskräckt kan du sätta dig en bit från buren och sakta närma dig. Om din fågel börjar flaxa kraftigt med vingarna kan den tycka att du är lite för nära, stå lite längre bort från buren och prata med den. Börja sedan repetera allting t.ex. öppna och stänga burdörren, och byta mat och vatten, massor av gånger varje dag (betydlig fler än vad som krävs) då vänjer sig fågeln vid det och blir inte rädd längre. Sätt redan nu envist in frukt och grönt varje dag.

Nästa steg är att lära fågeln att handen inte är farlig. Prova först att lägga händerna kring buren och sedan också på sidorna av buren, när det verkar ok kan du öppna dörren och vila handen inuti buren tills fågeln inte är rädd för det heller längre. Pilla och plocka lite med inredningen tills det verkar ok och försök sedan få fågeln att stanna när du närmar dig med handen, t.ex. genom en bit hirskolv eller lite smaskiga mjölmaskar som lockar.

Könsskillnader och avel

Honan är brunvattrad i sin fjäderdräkt och hanen är blyertsgrå med en vit teckning på strupen.

De blir könsmogna tidigt, redan vid 6-8 veckors ålder. Honan ruvar sina 6-10ägg i 16-20 dygn. Honan sköter ruvningen och ungarna äter själva från första stund. De bygger sitt bo av t.ex. en torkad grästuva eller kokosfiber och dyligt på botten. De räknas som lättskötta och häckvilliga.

Hälsokontroll

Besiktningsprotokollet ger dig en checklista för att se över hälsan. Små djur blir kan bli dåliga snabbt så vänta inte med att kontakta oss och sedan en veterinär om du är orolig. Att värma sig under en värmelampa i en del av buren förebygger sjukdom. Klor och näbb behöver sällan klippas, vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Man ska tänka på att pulpan i fåglars klor är betydligt längre och smalare än hos t.ex. hund, katt och smådjur. Transportera dem i en transportbur. Om de skulle bli lösa i avföringen kan man ge dem fågelkol som stoppar upp temporärt tills man hunnit ta reda på orsaken.

Foder

De utfodras med finkfröblandning eller pellets av hög kvalitet. En blandning ska innehålla en bred variation av olika fröer. Pellets ger ett komplett näringsintag men mindre sysselsättning än frö, vilket i sin tur kan leda till fjäderplockning och dylikt hos uttråkade fåglar. Äggkraft- foder ges 2-3tsk/vecka och med fri tillgång under uppväxten, vid häckning samt vid ruggning. Vitaminer ges dagligen och det ska finnas krossade snäckskal som kalktillskott. De vill även ha groddade fröer och små mängder insekter t.ex. mjölmaskar.

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Den ska minst vara 70*45*60cm och placeras på en ljus och dragfri plats. MEN vi rekommenderar mycket starkt för deras välmående att de får avsevärt större bottenyta att leva på! De är som sagt helt marklevande och behöver inte höjden på buren -det kan däremot leda till problem om de blir rädda och ”får upp farten” när de flaxar uppåt och skadar sig… Att hänga in tyg en bit nedanför taket som bromsar dem har skyddat många vaktlar genom åren J Mindre burar säljs som tillfälliga transportburar. Täck botten med Fågelsand, Sandpapper, Papperspellets, Alspån eller Träpellets. Lägg gärna in en tuss halm som de kan pyssla med. Använd skålar eller Foder- och vattenautomater som skyddar mot nedsmutsning.

De badar i ett badkar med grunt ljummet vatten för en fin fjäderdräkt. Att gro katt- eller gnagargräs de kan få picka och plocka i brukar vara populärt.

En UV-lampa ovanför buren ger extra ”solljus” som hjälper fåglarna att hålla sig pigga över det mörka vinterhalvåret. Sommartid kan de bo utomhus i en voljär. Tänk på att alltid skydda fågeln mot drag, kyla, direkt solsken och eventuella rovdjur.

Byt mat, vatten, badvatten och tvätta utrustningen varje dag. Städa buren regelbundet med en kattsandsspade. Att göra fåglarna handtama kan ta timmar, dagar eller veckor, ibland går det inte alls. Att skrämma eller tvångshantera fågeln gör mer skada än nytta. De vänjer sig snabbt vid skötseln i buren och blir med tiden lugnare och tryggare i ditt hem.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet. Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att fåglarna funnit vart mat och vatten finns någonstans och att de börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om vaktlar vi rekommenderar. När du kommer hem med fåglarna sätt in transportkartongerna, öppna ena sidan och låt de själva ta sig ut i egen takt. Det är viktigt att du lämnar en nattlampa tänd den första tiden hemma så att de inte skadar sig under natten om de blir skrämda.

Glöm inte

 • Rejält stor bur, ju större ju bättre
 • Bottenströ, halm
 • Rengöringsspade
 • Badkar
 • UV-lampa/lysrör med armatur
 • Värmelampa med armatur
 • Transportbur
 • Foder av högsta kvalitet frö, pellets, äggkraftfoder
 • Vitaminer
 • Ruggningshjälp
 • Snäckskal
 • Jodsten
 • Fågelkol
 • Matskål, Vattenautomat
 • Naturligt godis t.ex. hirskolvar, kräckers
 • Gnagar- eller kattgräs
 • Fruktspett eller klämmor
 • Klotång
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)