Infoblad Kanariefågel

Kanariefåglar Serinus canaria 

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

Man har avlat fram kanariefåglar i 500år, ursprungsformen kommer ifrån bl.a. Kanarieöarna. Idag finns både sång-, figur- och färgkanarier som kan ha en mängd färgvarianter. De lever normalt 8-15år, blir 10-15 cm långa och väger 20-30gram.

Beteende och hantering

De är som sagt grupplevande fåglar och vill inte vara ensamma, de bildar endast par under häckningen så kan bråka en hel del om de sitter i fasta par ensamma.

Det går inte att ”betvinga” en fågel. Att vänja en fågel vid någonting nytt gör man oftast bäst genom att upprepa samma sak många, många, gånger. Finkar och astrilder blir ytterst sällan handtama men de kan vänja sig vid att du pillar och plockar inuti buren utan att bli rädda. På ett mjukt, lugnt och repeterat sätt. Börja med att stå en bit ifrån buren och prata lugnt, inga hastiga rörelser. Om den inte reagerar avskräckt kan du sätta dig en bit från buren och sakta närma dig. Börja sedan repetera allting t.ex. öppna och stänga burdörren, och byta mat och vatten, massor av gånger varje dag (betydlig fler än vad som krävs) då vänjer sig fågeln vid det och blir inte rädd längre.

Könsskillnader och avel

Kanarier häckar normalt på våren. De bildar par endast under häckningen och kan bråka en del däremellan, så håll dem gärna i små grupper istället för par. Att skilja könen åt är svårt. Lyssna efter hanens sång eller, vid stor vana, kan man även titta på kloakens form. Kanariefåglar bli könsmogna runt 12mån ålder. Honan ruvar sina 4-6 ägg i c:a 14 dygn. De vill ha ett öppet rede, gärna flera olika att välja emellan på olika platser i buren och tillgång till bomaterial som de kan fläta i boet.

Man ska tänka på att det sista ägget som läggs får man hålla koll på eftersom det ägget kläcks 4-6 dagar efter det första, då är första ungen mycket större och den minsta ungen kanske inte får någon mat. Man kan behöva hjälpa till lite så att den minsta ungen inte svälter ihjäl. Ett sätt att göra detta är att från början byta ut de riktiga äggen mot plastägg. De riktiga äggen läggs på en mörk, sval och torr plats så att inte utvecklingen hämmas. När honan lägger det sista ägget lägger man tillbaks alla de riktiga äggen samtidigt. Då kommer alla äggen att kläckas på samma dag. När de blivit två-tre veckor gamla lämnar ungarna boet om allt gått bra.

Hälsokontroll

Besiktningsprotokollet ger dig en checklista för att se över hälsan. Små djur blir kan bli dåliga snabbt så vänta inte med att kontakta oss och sedan en veterinär om du är orolig. Att värma sig under en värmelampa i en del av buren förebygger sjukdom. Klor och näbb behöver sällan klippas, vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Man ska tänka på att pulpan i fåglars klor är betydligt längre och smalare än hos t.ex. hund, katt och smådjur. Transportera dem i en transportbur. Om de skulle bli lösa i avföringen kan man ge dem fågelkol som stoppar upp temporärt tills man hunnit ta reda på orsaken.

Foder

De utfodras med kanariefröblandning eller pellets av hög kvalitet. Pellets ger ett komplett näringsintag men mindre sysselsättning än frö, vilket i sin tur kan leda till fjäderplockning och dyligt hos uttråkade fåglar. Äggkraft- foder ges 1-2tsk/vecka och med fri tillgång under uppväxten, vid häckning samt vid ruggning. De behöver även ett animaliskt tillskott t.ex. insektskraftfoder, mjölmask, eller syrsor. Vitaminer ges dagligen och det ska finnas en kalksten, sepiaskal eller krossade snäckskal som kalktillskott och en jodsten för fjädrarna. Ge färsk frukt och grönsaker i en separat skål, på ett fruktspett, eller i en klämma. Fågelfrökräckers, fröklockor och hirskolvar (Max 5-6cm/dag) ger sysselsättning.

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Den ska minst vara 70x45x60cm och placeras på en ljus och dragfri plats. Eftersom inte finkar hittar tillbaka till sin bur lever de primärt hela livet i buren utan att kunna vara ute och flyga. Därför anser vi det än viktigare att de får en riktigt rejäl bur! Mindre burar säljs som tillfälliga transportburar. Täck botten med Fågelsand, Sandpapper, Papperspellets, Alspån eller Träpellets. Lägg gärna in en tuss halm som de kan pyssla med. Använd skålar eller Foder- och vattenautomater som skyddar mot nedsmutsning. Sittpinnarna bör vara av olika material som trä och rep med olika tjocklek som tränar fötterna. Betong- eller pimpstenspinnar sliter ner näbb och klor utan att skada fötterna.

De badar i ett badkar med ljummet vatten för en fin fjäderdräkt. De behöver rikligt med leksaker och utmaningar för att trivas. Variera material, funktion och färger, det finns massor att välja på! Alla leksaker behöver inte finnas i buren samtidigt utan kan bytas ut ofta. Att gro katt- eller gnagargräs de kan få picka och plocka i brukar vara populärt.

En UV-lampa ovanför buren ger extra ”solljus” som hjälper fåglarna att hålla sig pigga över det mörka vinterhalvåret. Sommartid kan de bo utomhus i en voljär. Tänk på att alltid skydda fågeln mot drag, kyla, direkt solsken och eventuella rovdjur.

Byt mat, vatten, badvatten och tvätta utrustningen varje dag. Städa buren regelbundet med en kattsandsspade. De vänjer sig snabbt vid skötseln i buren och blir med tiden lugnare och tryggare i ditt hem.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att fåglarna funnit vart mat och vatten finns någonstans och att de börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om kanariefåglar mm vi rekommenderar.

När du kommer hem med fåglarna sätt in transportkartongerna, öppna ena sidan och låt de själva ta sig ut i egen takt. Det är viktigt att du lämnar en nattlampa tänd den första tiden hemma så att de inte skadar sig under natten om de blir skrämda.

Glöm inte

 • Rejält stor bur, ju större ju bättre
 • Bottenströ, halm
 • Sittpinnar av olika storlek och material
 • Rengöringsspade
 • Badkar
 • UV-lampa/lysrör med armatur
 • Värmelampa med armatur
 • Transportbur
 • Olika leksaker som sysselsätter  t.ex. pinglor, klätterställningar, gungor, klätterrep mm
 • Foder av högsta kvalitet frö, pellets, äggkraftfoder
 • Vitaminer
 • Ruggningshjälp
 • Kalksten, Sepiaskal eller snäckskal
 • Jodsten
 • Fågelkol
 • Matskål, Vattenautomat
 • Naturligt godis t.ex. hirskolvar, kräckers
 • Gnagar- eller kattgräs
 • Fruktspett eller klämmor
 • Klotång
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

11 − sju =

captcha *