Grodda fröer

Det är naturligt för många fågelarter att äta groddar och groddade fröer. Det är också utmärkt att ge reptiler som äter vegetabilier en mer varierad kost.

När ett frö ska gro samlar det all energi som finns i fröet för att gro, då förbränns fettet och vitaminer och mineraler bildas. Men så fort det kommit igång att växa förbränns en hel del vitaminer också, därför är det precis när det börjat gro men inte börjat växa det är som allra nyttigast. Man kan grodda många olika sorters frön, även den vanliga fröblandningen.

Obs! Om du har väldigt häckningssugna fåglar bör du endast servera sparsamt med groddade och blötlagda frön på våren. Speciellt duvblandning som innehåller mycket protein bör då undvikas. Det stimulerar deras häckningslust. 1-2 ggr i veckan kan vara lagom.

  1. Häll upp de frön du ska använda, 1-2 msk per fågel är lagom beroende på djurets storlek och intresse. Du kan göra i ordning två serveringar på en gång och förvara de färdiga groddarna i kylskåpet.
  2. Skölj fröna noggrant i ljummet vatten.
  3. Häll upp dem i en skål och slå över ljummet vatten.
  4. Sen ska fröna stå och svälla i ca 12-24 h. – Byt vattnet och skölj fröna minst en gång under den tiden. Då mjukas skalet upp och groningsprocessen kommer igång.
  5. Sen sköljer du noggrant igen och stjälper upp fröna på en tallrik och täcker med en upp- och nervänd glastallrik. Det blir som en ”inkubator” där fröna kommer igång ordentligt.
  6. Skölj två ggr om dagen. Efter 1-2 dygn kommer fröna att ha fått små svansar.
  7. De ska serveras direkt när de börjat gro, då är de mest näringsrika. Skölj alltid noggrant igen innan servering och lukta på groddarna. Luktar de underligt eller syrligt så duger de inte som fågelmat,  de ska lukta spannmål.
  8. Det tar ofta ett tag innan fåglarna eller reptilerna lär sig äta groddade frön, men när de väl lärt sig blir det oftast en favoriträtt! Man kan servera dem som de är, en stor fördel är att man kan strö vitaminerna över eftersom de är fuktiga.

Groddningsmaskin 😀

Vi har även groddmaskiner till salu i butiken, som ytterligare underlättar processen och gör att du kan ha fler satser igång samtidigt! (De är också perfekta till att grodda krasse till frukostmackan 😉

Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

två × 5 =

captcha *