Infoblad Diamantduva

Diamantduva Geopelia cuneata

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

De lever vilt i Australiens inland i relativt torra områden. Som flyttfåglar rör de sig över stora ytor efter vatten. Det är en mycket liten, långstjärtad duva som mäter cirka 20 cm inklusive den långa stjärten. Utmärkande för arten är de vita diamantliknande fläckarna på vingarna. I övrigt är de gråbruna på ovansidan och undersidan och huvudet är gråblått.  De lever normalt 6-8år. Det är fredliga och lågmälda fåglar som passar bra i voljärer tillsammans med t.ex. olika finkarter och vaktlar

Beteende och hantering

Båda könen kan bli lika tama, det handlar mer om hur mycket tid ni lägger ner på dem. Det går inte att ”betvinga” en fågel. Att vänja en fågel vid någonting nytt gör man oftast bäst genom att upprepa samma sak många, många, gånger. På ett mjukt, lugnt och repeterat sätt. Börja med att stå en bit ifrån buren och prata lugnt, inga hastiga rörelser. Om den inte reagerar avskräckt kan du sätta dig en bit från buren och sakta närma dig. Om din fågel börjar flaxa kraftigt med vingarna kan den tycka att du är lite för nära, stå lite längre bort från buren och prata med den. Börja sedan repetera allting t.ex. öppna och stänga burdörren, och byta mat och vatten, massor av gånger varje dag (betydlig fler än vad som krävs) då vänjer sig fågeln vid det och blir inte rädd längre. Sätt redan nu envist in frukt och grönt varje dag.

Nästa steg är att lära fågeln att handen inte är farlig. Prova först att lägga händerna kring buren och sedan också på sidorna av buren, när det verkar ok kan du öppna dörren och vila handen inuti buren tills fågeln inte är rädd för det heller längre. Pilla och plocka lite med inredningen tills det verkar ok och försök sedan få fågeln att stanna när du närmar dig med handen, t.ex. genom en bit hirskolv som lockar.

Könsskillnader och avel

Hos vuxna individer är ben och fötter rosa, näbben är grå och iris mörkt orange. De har en tydlig ring runt ögat som kallas orbitalring. Honans är brunaktig och hanens lite skarpare i färgen, den blir rödare under häckningssäsongen.  Unga individer saknar vita fläckar på vingarna, har ljusbrun orbitalring, och deras ben och fötter är gråsvarta.

Vi rekommenderar alltid att de ska leva i par då de lever i monogama par i naturen. De är lätta att få att häcka och häckar normalt i maj-augusti,  lägger i genomsnitt två ägg som ruvas av båda föräldrarna i 13 dygn, ungarna blir flygfärdiga efter ungefär två veckor. De bäddar gärna sitt bo med tunna strån, små kvistar och liknande så det är bra att ge dem tillgång till bäddmaterial i buren.

Hälsokontroll

Besiktningsprotokollet ger dig en checklista för att se över hälsan. Små djur blir kan bli dåliga snabbt så vänta inte med att kontakta oss och sedan en veterinär om du är orolig. Att värma sig under en värmelampa i en del av buren förebygger sjukdom. Klor och näbb behöver sällan klippas, vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Man ska tänka på att pulpan i fåglars klor är betydligt längre och smalare än hos t.ex. hund, katt och smådjur. Transportera dem i en transportbur. Om de skulle bli lösa i avföringen kan man ge dem fågelkol som stoppar upp temporärt tills man hunnit ta reda på orsaken.

Foder

De är i huvudsak fröätare men eftersom de är så små kan vanlig duvblandning bli för grov för dem. Blanda gärna fink, undulat, parakitblandning för små parakiter så får de en god variation. Även olika gräsfrö och t.ex. Svarta vallmofrön är en oslagbar favorit!

Äggkraftfoder ges 1-2tsk/vecka och med fri tillgång under uppväxten, vid häckning samt vid ruggning. Vitaminer ges dagligen och det ska finnas en kalksten, sepiaskal eller krossade snäckskal som kalktillskott och en jodsten för fjädrarna. Ge färska grönsaker i en separat skål, på ett fruktspett, eller i en klämma. Fågelfrökräckers, fröklockor och hirskolvar (Max 5-6cm/dag) ger sysselsättning.

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Den ska minst vara 70x45x60cm och placeras på en ljus och dragfri plats. Mindre burar säljs som tillfälliga transportburar. Täck botten med Fågelsand, Sandpapper, Papperspellets, Alspån eller Träpellets. Lägg gärna in en tuss halm som de kan pyssla med. Använd skålar eller Foder- och vattenautomater som skyddar mot nedsmutsning. Sittpinnarna bör vara av olika material som trä och rep med olika tjocklek som tränar fötterna. Betong- eller pimpstenspinnar sliter ner näbb och klor utan att skada fötterna.

De badar i ett badkar med ljummet vatten för en fin fjäderdräkt. De behöver rikligt med leksaker och utmaningar för att trivas. Variera material, funktion och färger, det finns massor att välja på! Alla leksaker behöver inte finnas i buren samtidigt utan kan bytas ut ofta. Att gro katt- eller gnagargräs de kan få picka och plocka i brukar vara populärt.

En UV-lampa ovanför buren ger extra ”solljus” som hjälper fåglarna att hålla sig pigga över det mörka vinterhalvåret. Sommartid kan de bo utomhus i en voljär. Tänk på att alltid skydda fågeln mot drag, kyla, direkt solsken och eventuella rovdjur.

Byt mat, vatten, badvatten och tvätta utrustningen varje dag. Städa buren regelbundet med en kattsandsspade. Att göra fåglarna handtama kan ta timmar, dagar eller veckor, ibland går det inte alls. Att skrämma eller tvångshantera fågeln gör mer skada än nytta. De vänjer sig snabbt vid skötseln i buren och blir med tiden lugnare och tryggare i ditt hem. Låt fåglarna flyga ute ur buren under uppsikt och var försiktig med fönster, giftiga växter och andra husdjur.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att fåglarna funnit vart mat och vatten finns någonstans och att de börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om duvor vi rekommenderar.

När du kommer hem med fåglarna sätt in transportkartongerna, öppna ena sidan och låt de själva ta sig ut i egen takt. Det är viktigt att du lämnar en nattlampa tänd den första tiden hemma så att de inte skadar sig under natten om de blir skrämda.

Glöm inte

 • Rejält stor bur, ju större ju bättre
 • Bottenströ, halm
 • Sittpinnar av olika storlek och material
 • Rengöringsspade
 • Badkar
 • UV-lampa/lysrör med armatur
 • Värmelampa med armatur
 • Transportbur
 • Olika leksaker som sysselsätter  t.ex. pinglor, klätterställningar, gungor, klätterrep mm
 • Foder av högsta kvalitet frö, pellets, äggkraftfoder
 • Vitaminer
 • Ruggningshjälp
 • Kalksten, Sepiaskal eller snäckskal
 • Jodsten
 • Fågelkol
 • Matskål, Vattenautomat
 • Naturligt godis t.ex. hirskolvar, kräckers
 • Gnagar- eller kattgräs
 • Fruktspett eller klämmor
 • Klotång
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

2 × tre =

captcha *