Starta upp ett nytt akvarium steg för steg

Utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur, Kompletterande information kring t.ex. utfodring, uppfödning, sjukdomar mm. får du i din butik. Vi vill ge Dig en god start genom att informera om hur du bör starta igång ditt akvarium och de fiskarter som säljs, samt ge goda råd och avråda från olämpliga köp. Det absolut bästa och enklaste tipset vi kan ge är att TITTA på Ditt akvarium och Dina fiskar! Det är mycket avstressande och alla förändringar på gott och ont hinner du notera i god tid. Det finns många bra böcker om akvarieskötsel, växter och fiskar. Våra starta upp råd utgår ifrån ett nybörjarakvarium utan några specifika egenheter. Det finns situationer då skötselråden ser annorlunda ut för en del fiskarter eller olika växtakvarier mm -men håller du på att starta igång ett akvarium som int följer ”mallen” så hjälper vi dig med det.

Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina vänner, men glöm inte att det alltid är en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, ut fodring och att djuren får bästa möjliga levnadsvillkor. Djurskyddslagen kräver daglig tillsyn av fiskarna så att be ”blomvakten” titta till dem, om ni åker på semester. Det blir väldigt enkelt om de inte behöver städa eller mata. Det finns semesterfoder som håller sig fräscht flera dagar i akvariet eller foderautomater som ger fiskarna lagom med foder varje dag. Städa som vanligt innan ni åker och när ni är hemma igen. Har ni varit borta en längre tid gör hellre flera mindre vattenbyten ett par dagar efter varandra när ni är hemma igen än ett stort för att återfå rätt vattenmiljö.

 1. Lämplig placering är en plats utan direkt solljus, med tåligt golv, nära vägguttag med avlopp och kran i närheten. Montera bänken och ställ akvariet på ett akvarieunderlägg som isolerar och minskar elförbrukningen samt skyddar mot ojämnheter i underlaget. Kontrollera med ett vattenpass att det står plant.
 2. Använd Seaview till foliebakgrunden så behövs inte tejp eller lim, eller montera en innerbakgrund med silikon.
 3. Använd en timer så lysrören med reflektorer är tända 10-12h/dygn.
 4. Tvätta av och skölj ur akvariet med rent vatten.
 5. Tvätta gruset och lägg i ett 5-7cm tjockt lager, lite beroende på vad som ska bo i akvariet och hur det ska inredas.
 6. Tvätta av rötter, stenar och annan inredning och placera dem.
 7. Plantera växterna enl. instruktion på ditt ”Alg och växtinfoblad”.
 8. Fyll akvariet med vatten.
 9. Sätt fast filtret med utblåset vinklat så att vattenytan rör sig ordentligt (inte applicerbart på ett rent växtakvarium)
 10. Ställ in doppvärmaren på c:a 25°C. Glöm inte att kontrollera temperaturen med en termometer efter något dygn.
 11. Mät pH i vattnet med ett pH-test, lagom är 7,2 för de flesta sällskapsfiskar. Justera vid behov med pH-buffer eller pH sänkare/höjare efter dina tilltänkta innevånares behov.
 12. Tillsätt vattenberedningsmedel för att bl.a. skona fiskens slemhinnor enl. enligt dosering på förpackningen. Ett par timmar senare tillsätts bakteriekultur för att bygga upp mängden goda nedbrytningsbakterier enl. dosering på förpackningen.
 13. Tillsätt Akvariesalt t.ex. Ektozon enl. dosering på förpackningen. Bl.a. ökar det syreupptaget hos fisken och förebygger svamp och parasitangrepp. Vattnet har ofta så låg naturlig salthalt att det behövs vid uppstart och vid vattenbyten.
 14. Tillsätt växtgödning enl. dosering på förpackningen. (Ej applicerbart i ett akvarium utan växter)

Introducera fiskarna

Efter något dygn när vattnet har klarnat upp sig, är de dags att börja introducera de första fiskarna. Börja med ett fåtal fiskar av tåliga arter, vänta 1-2 veckor tills nästa inköp. Räkna med att det 1-3 månader att fylla ett akvarium beroende på storlek. Att fylla hela akvariet direkt ökar dramatiskt risken för sjukdomar och nitritproblem som kan döda fiskarna. När du kommer hem med fiskarna följer du anvisningarna på påsen, tillsätter vattenberedningsmedel för att minska stress. Ha gärna belysningen släckt under tiden för att lugna dem. Tänk på att olika arter behöver olika sorters foder, prata med oss i butiken om detta. Mata ytterst sparsamt i början.

Städning

När det är dags att städa akvariet drar du ut sladdarna till pump och doppvärmare.

 1. Ta sedan upp pumpen och rengör den. För att inte döda den bakteriekultur som lever i filtersvampen bör du krama ur filtret i en hink med akvarievatten. Ytterfilter sköts lite annorlunda –rådfråga oss om du har ett sådant.
 2. Rengör rutorna med en algmagnet, algsvamp eller en algskrapa.
 3. Ansa växterna och ta bort döda blad.
 4. Med slamhäverten ”dammsuger” du bottnen och tar bort avfall i gruset och tömmer akvariet på 1/3 vatten.
 5. Fyll upp med nytt vatten och följ uppstartsinfon punkt 6-9, dosera för den mängden vatten som byts ut.
 6. Testa regelbundet vattnet med vattentester för att se så att inga föroreningar som kan skada
  fiskarna finns i vattnet.
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

8 + 13 =

captcha *