Djurriket i Helsingborg » Axolotl

Axolotl

Axolotl Ambystoma mexicanum

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

Grundläggande information

De är skymnings och nattaktiva vattenlevande amfibier som närmast är släkt med t.ex. tigersalamandrar. De är utrotningshotade i naturen men lever vilt i ett par sjöar runt Mexico city. De blir 20-30cm långa, sällsynt med större. De lever 10-15år och är relativt lätta att föröka och finns idag i en mängd olika färgmutationer. Deras anmärkningsvärda förmåga att regenerera förlorade kroppsdelar och acceptera ny vävnad vid transplantationer gör dem på många sätt mycket användbara inom forskningen. Redan de gamla Aztekerna (och även folkslag före dem) dyrkade axolotlar och menade på att de hade flera gudalika förmågor. Namnet ”axolotl” (uttalas ax-oh-lot-ul) har många översättningar men de populäraste är Vattengud eller vattenhund. De trivs bäst vid svalare temperaturer 15-18grader men klarar temporärt uppemot 28grader. Över 25grader ska de inte ha kontinuerligt.

Beteende

Axolotl lever i ett tillstånd som kallas neoteni eller pedomorfi, dvs. att de blir könsmogna trots att de egentligen inte är fullt utvecklade. I vanliga fall genomgår amfibier utvecklingen från ägg till larv till vuxen landlevande. Axolotln stannar kvar som vattenlevande och trots att vuxna axolotls har både gälar och lungor så andas de huvudsakligen genom sina gälar och till en liten del även genom huden. Men man ser ändå att de simmar upp till ytan med jämna mellanrum för att hämta luft. En del individer klarar att via hormoner och olika tillskott vidareutvecklas och gå upp på land -de är då nästan identiska med tigersalamandrar. Men alla klarar inte av det så det bör inte uppmuntras.

Könsskillnader och avel

Hanarna är större och under svansen vid kloaköppningen syns tydliga utbuktningar. Håll dem i par eller i grupper där alla individer är jämnstora så inte stora får för sig att de små är foder.

De blir könsmogna vid 5-12månaders ålder, eller runt 18cm längd, beroende på fodertillgång och miljö. De bör vara minst 18 månader gamla innan de sätts i avel. Man kan se att de får mörka tår när de blir könsmogna -även ljusa individer får det. De kan lägga ägg året runt, men det verkar vanligare tidigt på året. Parningen går till så att hanen simmar runt honan och visar upp sig -han höjer svansen och placerar ut 5-25 sädessäckar i akvariet som ha försöker få honan att plocka upp. Om det hela lyckas kommer honan att lägga 100-1000 ägg i akvariet från ett par timmar senare till 2 dygn. Vid 20grader i vattnet kläcks äggen efter 17 dygn. Eftersom de lägger en så oerhört stor mängd ägg kan det vara väl genomtänkt att endast spara en liten del. Det är väldigt svårt att husera flera hundra axolotl och se till att alla är välmatade och friska -för att inte tala om hur svårt det kommer bli att sälja alla dem sedan.

Hantering & hälsokontroll

Individer som blir skadade bör isoleras och man kan höja salthalten i vattnet för att underlätta läkningen. Tänk på att små djur kan bli dåliga snabbt så har du några funderingar tveka inte att kontakta oss och vid behov en reptilkunnig veterinär.

Foder

De är köttätare och hugger villigt på allting som kan passa i munnen på dem. Det finns en bred variation fiskfoder som kan ger t.ex. mygglarver, räkor, tubifex, fisk etc men även t.ex. metmask och nyömsade mjölmaskar går bra. De hugger tag i och sväljer bytet helt vilket gör att de behöver få sitt foder i lagom stora bitar.

Akvariet och dess skötsel

En individ ska ha ett akvarium som är minst 50*100cm i bottenyta, par och grupper större. Trängsel kan leda till aggressioner och stress som i sin tur kan orsaka aptitlöshet och sjukdomar. Ju större ju bättre!

Eftersom de suger i sig sin mat är det viktigt att bottenmaterialet antingen är väldigt finkornig sand så den kan passera mag/tarmsystemet utan att fastna och förstoppa eller skada dem alternativt rejält stora stenar som de inte kan svälja ner.

Gömställen och växter är uppskattat, se bara till att det inte blir vassa kanter och är ganska robust uppbyggt så de inte river inredningen. Axolotlen i sig kräver inte ljus utöver dagsljuset i akvariet men levande växter behöver belysning, c:a 12timmar tänt är lagom. Skugga gärna en del av ytan med flytväxter så känner djuren sig trygga.

Pumpar för att hålla städat i akvariet behövs men man ska tänka på att de inte tycker om starkt flöde på vattnet eller brusande luftpumpar. Man brukar säga att om deras gälar fladdrar omkring fast de ligger alldeles stilla är vattnet för strömmande. Man kan t.ex. använda filtersvampar över utblås eller strilrör som sprider flödet.

I övrigt sköts akvariet som ett vanligt akvarium med fiskar, regelbundna vattenbyten och koll på vattenvärdena säkerställer att de mår bra i sin miljö.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Låt de få vara ifred och undersöka sin nya miljö de första dagarna. Det är lätt att bli lite stressad under hemtransporten så kontrollera att de gör ifrån sig och äter som de ska. Det finns många intressanta och lärorika böcker om axolotls vi rekommenderar.

En av de bästa och mest utförliga sidorna på nätet är http://www.axolotl.org/ där står allt och lite till om de olika färgvarianterna, genetik, historia och skötsel. Jag rekommenderar starkt att man tittar igenom den för att lära sig mer om dessa fascinerande små krabaterna.

Glöm inte

För att dina reptiler ska må bra och få mycket stimulering i en trivsam miljö så rekommenderar vi dig att ha en del tillbehör, anpassa givetvis efter din familjs egna behov och möjligheter att sysselsätta och umgås med era husdjur.

  • Akvarium. Minst enligt djurskyddslagens minimum mått, kan aldrig bli för stort.
  • Lysrörsarmatur till dagsljusrör
  • Termometer. För att mäta temperaturen så det inte blir för varmt.
  • Pump. För cirkulation och renhållning
  • Foder god variation säkerställer deras hälsa.
  • Bottenmaterial. Sand mycket finkorning och/eller större stenar.
  • Gömställen. Var noggrann så inget kan välta och klämma djuren.
  • Växter. Levande och/eller plast och siden.
Som ägare till butiken har jag en djurvårdsutbildning i botten och sedan byggt på med otaliga jobb inom flera branscher. Hemma hos oss har de flesta djur bott men akvaristiken ligger mig varmast om hjärtat. Nere i butiken arbetar jag mest "i kulisserna" med pappersarbete, mailkontakt, hemsidan, kluriga kundbeställningar och luriga frågor :)

Lämna en kommentar

*

14 + 15 =

captcha *